Kalesija 17°

Donacija školama u BIH: Kompleti školskih lektira za školske biblioteke

Donacija H. Stepic C.E.E. fondacije školama u BIH
Kompleti školskih lektira za školske biblioteke

Austrijsko-bosansko kulturno udruženje Medo, sa sjedištem u Beču, danas je počelo podjelu kompleta školskih lektira u osnovnim školama u općinama Bijeljina, Zvornik, Srebrenica, Brčko, Lopare, Čelić, Kalesija, Kladanj, Živinice,  Sapna i Tuzla. Realizaciju projekta finansirala je H. Stepic C.E.E fondacija (H.Stepic C.E.E. Charity), čije je osnivač Herbert Stepic, generalni direktor Raiffeisen Bank International.

Akcija podjele je počela u Osnovnoj školi Meša Selimović u Janji, opština Bijeljina, a nastavljena u Osnovnoj školi u Memićima, općina Kalesija. Školi u Janji je dodijeljeno više od 150 knjiga, koje je uručio Mehmedalija Gutić, predsjednik Austrijsko-bosanskog kulturnog udruženja Medo, koji je i inicijator ovog projekta. U ovoj akciji bit će podijeljeno 15 kompleta, odnosno više od 2000 knjiga za školske lektire u više osnovnih škola u Bosni i Hercegovini.

„Ova akcija je dio većeg programa, pokrenutog na početku tekuće školske godine, čiji je cilj obezbjeđivanje školskih lektira u školama na području ove regije. Školstvo u Bosni i Hercegovini je u nezavidnoj situaciji i opterećeno je nedostatkom osnovnih uslova za normalan rad. To je naročito izraženo u manjim područnim školama. Tokom naših ranijih akcija, saznali smo da školske biblioteke imaju vrlo skroman knjižni fond, te smo im odlučili pomoći “, izjavio je Mehmedalija Gutić, predsjednik Udruženja Medo.

Milica Perković, direktorica osnovne škole Meša Selimović u Janji, zahvalila se na podršci Udruženju Medo i donatoru H. Stepic C.E.E. fondaciji, ističući da će im ova donacija puno pomoći u radu.

Dobrotvorna fondacija H. Stepic CEE Charity, koja je finansirala ovaj projekat, osnovana je od strane Herberta Stepica, generalnog direktora Raiffeisen Bank Internationala u Beču, a radi pružanja pomoći djeci, omladini i ženama u manje razvijenim zemljama Centralne i Istočne Evrope.  Fondacije je do sada realizovala nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini, među kojima su izgradnja stambenih jedinica na području Općine Ilijaš, za socijalno ugrožene žene i njihove porodice, izgradnja i opremanje centra za osobe sa invaliditetom „Koraci nade“ Tuzla, izgradnja centra za osobe sa invaliditetom „Leptir“ Srebrenica, te projekti podrške učenicima u Bosanskoj Krupi i učenicima povratnicima u sjeveroistočnoj Bosni, koji je realizovan u saradnji sa udruženjem Medo.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kulturna manifestacija IKRE: 9. oktobra promocija romana „Iza rešet …

Nakon razgovora sa građanima, Mujo Mujkić brzo reagovao: Poslovnica …

Međaš: Žena skočila u bunar i smrtno stradala, sumnja se na suicid

Za teže prekršaje na biračkim mjestima moguća kazna i do pet godin …

Sutra izmjena režima saobraćaja u centru grada

CLOSE
CLOSE