Kalesija 11°

Održana promocija knjige ”Djevojka sa bisernom suzom”

U subotu, 15.09.2012. godine održana je promocija knjige ”Djevojka sa bisernom suzom” u organizaciji UG ”CEZAM” Tojšići.

Autorica knjige je Fikreta Karić, rođena je 4. marta 1989. godine u Doboju. Svoje pjesme objavljuje u podlistku za djecu „Ammar“ magazina za ženu i porodicu „ Bosanska Sumejja“. Prvu zbirku pjesama „Moj snovi“ objavila je 2008. godine, nedugo zatim, tačnije 2010. godine objavila je i drugu zbirku pjesama „Stihovi moje duše“. Smatra da su te dvije zbirke zapravo njen pečat kojim je potvrdila da i osoba sa posebnim potrebama može uspjeti u životu. Promocije knjiga održane se u raznim gradovima Bosne i Hercegovine kao što su. Srebrenica, Sarajevo, Mostar, Tuzla, Kakanj, Visoko, Srebrenik i mnogi drugi gradovi.

U slobodno vrijeme se prijavljuje na razne literalne konkurse iz kojih je do sada osvojila mnoge diplome i priznanja. Fikreta je također dobitnica povelje grada Srebrenika za doprinos književnosti, što potvrđuje da je riječ o jednoj mladoj i respektabilnoj pisateljici.
Na manifestaciji „Mošus Pejgamberov“ 2008. godine Fikreti je akademik Nedžad Ibrišimović poklonio svoj roman „Vječnik“. Poezija je njena velika ljubav!
Početkom 2012. godine izašla je i njena treća knjiga tj. autobiografski roman “Djevojka sa bisernom suzom” .
Iako je održala promociju knjigu u mnogo većim mjestima, Fikreta je rado prihvatila da svoju priču ispriča i tojšićanima a i da promocijom svoje knjige pruži podršku mladim aktivistima.
Promotor knjige je bio profesor Damir Bošnjaković, koji je istakao da je riječ o veoma kvalitetnom romanu na kojem bi mnogi iskusniji pisci pozavidjeli.
Govoreći o svojoj knjizi, a ujedno i svom teškom životu, kao djevcojčice u odrastanju s posebnim potrebama, Fikreta je veoma mlada, još kao beba, ostala bez oca, objasnila je prisutnima tu svoju biografsku književnu ispovjest u vidu romana” Djevojka sa bisernom suzom”:
“Simbolički kazano naslov govori da sam ja morala more suza proliti da bi došla do bisera, a zna se da su oni na dnu mora. Sve te prolivene suze mlade djevojčice nisam znala da su od Alaha Dželešanue, ali poslije sam to saznala, da sam podarena tom spoznajom”.
Pored stihova iz ‘ Djevojke sa bisernom suzom’ i pjesama koje su bile izvedene, poseban utisak na prisutne su ostavile rijeći kojima je Fikreta završila promociju :
” Šta reći bilo mi je divno s vama i sretna sam što sam upoznala mnoge nove prijatelje i veoma sam sretna što ne vidim suze na Vašim licima. Nadam se, da će svim osobama moj autobiografski roman pomoći da cijene svoj život i iz njega crpe ono najbolje.”
Članovi UG ”CEZAM’ su veoma ponosni što su svoje mještane upoznali s pozitivnom, snažnom i djevojkom punoj ljubavi ali i što su podstakli ih na važnost čitanja knjiga.

 

CEZAM

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sutra izmjena režima saobraćaja u centru grada

Na sajmu knjiga u Tuzli više od 8.000 posjetilaca

Odbojkaši “Bosne” domaćini u prvom kolu Premijer lige

Odbojkašice ŽOK “Bosna” Kalesija dočekuju ekipu “ …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

CLOSE
CLOSE