Kalesija

MISLITE DA JE OVO SLUČAJNO? Šta nam poručuje izgled voća i povrća i njihova ljekovitost?

MRKVA : Oko

Presječena mrkva izgleda kao ljudsko oko. Linije podjsećaju na zjenicu i šarenicu. Naravno, nauka je dokazala da mrkva poboljšava cirkulaciju krvi i rad oka.

PARADAJZ: Srce

Paradajz ima četiri komore koje su crvene. Srce je crveno i ima komore. Sva istraživanja pokazuju da je paradajz pravi lijek za srce i cirkulaciju.

GROŽĐE:  Krvna zrnca

Grožde u grozdu ima oblik srca. Svaka bobica izgleda kao krvna ćelija i svi naučnici pokazuju da je grožđe zdrava hrana za srce i krv.

ORASI: Mozak

Orasi izgledaju kao mozak. Podsjeća nas na dvije hemisfere. Veliki i mali mozak. Čak su i bore na orasima poput onih na kori mozga. Znamo da orasi pomažu proizvodnju neurotransmitera za funkcionisanje mozga.

GRAŠAK: Bubreg

Grašak s izgledom bubrega pomaže u održavanju rada bubrega.

CELER: Kosti

Celer i slično povrće izgledaju kao kosti. Ovo povrće pomaže u učvršćivanju kostiju. Kosti imaju 23% sodijuma kao i ova hrana. Ukoliko nemate dovoljno sodijuma tijelo ga izvlači iz kostiju i čini ih slabim.

PATLIDŽAN, AVOKADO, KRUŠKA: Maternica

Patlidžan, avokado, kruška pomažu radu utrobe i maternice, a izgledaju upravo kao ovi organi. Današnji istraživači pokazuju da kada žena jede jedan avokado sedmično reguliše hormone, tjelesnu težinu nakon poroda i sprječava pojavu raka. Interesantno: avokadu treba tačno 9 mjeseci da izraste iz cvijeta u zrelo voće.

SMOKVE: Povećanje broja spermatozoida

Smokve su pune sjemenja i vise u paru kada narastu. Pomažu zdravlju i pokretljivosti muškog sjemena kao i povećanju broja spermatozoida.

ĐUMBIR: Želudac

Na našim prostorima nije rasprostranjena konzumacija slatkog đumbirovog soka, za razliku od zapadnih zemalja gdje je taj napitak poznat kao spas za bolni želudac. Na neki način đumbir i izgleda poput želuca, a doktor Moulavi tvrdi da je gingerol zaslužan za đumbirov okus svrstan na američku listu nutritivnih fitokemikalija kao preventiva mučnini i povraćanju.

SLATKI KROMPIR: Gušterača

Duguljasta figura slatkog krumpira slična je gušterači čijem zdravom funkcioniranju može uvelike biti od koristi. Slatki krumpiri krcati su beta-karotenom – antioksidansom koji štiti tkivo u tijelu uključujući i gušteraču, od štete koja se povezuje s rakom ili starenjem.

ŠKOLJKE: Testisi

Istraživanja su dokazala da školjke, koje izgledaju poput testisa, imaju dobar utjecaj na muški spolni organ. Istraživanja iz Nizozemske pokazala su da kombinacija folne kiseline i cinka kojom školjke obiluju može imati iznimno pozitivan utjecaj na kvalitetu sjemena kod muškaraca.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji Gornjoj održan predizborni skup SDA

Nekoliko kalesijskih naselja sutra bez struje

Udruženje “Ženo, majko, sestro” organizuje “Dan roze vrpce”

U Kalesiji Gornjoj večeras predizborni skup SDA

Šefik Imamović: Kandidat za općinsko vijeće Kalesija

CLOSE
CLOSE