Kalesija 15°

Intervju: Suad Bešlić, kalesijski ambasador u Njemačkoj

U Njemačkoj smo postigli historijski uspjeh

Juniorska reprezentacija Kalesije nedvano je nastupala na nogometnom turniru u Njemačkoj i osvojila prvo mjesto. To je svakako veliki uspjeh za kalesijski sport, a općenitio i za Kalesiju. Svakako da je lijepo biti prvi u konkurenciji ekipa iz Njemačke, Švicarske, Austrije… Najveće zasluge za ovaj uspjeh pripadaju Suadu Bešliću, čovjeku koji je omogućio našim igračima da tamo dođu i igraju. Nije žalio ni truda, ni vremene, ni novaca iz vlastitog džepa. Za Suada Bešlića, koji je rođen 1974. godine u Meškovićima, slobdno možemo reći da je pravi ambasador Kalesije u Njemačkoj.

– Naši juniori su osvojili prvo mjesto na turniru u Njemačkoj. Možeš li nam nešto više reći o ovom turniru, njegovoj jačini, ko je sve do sada učestvovao na ovom turniru?

Bešlić: Da, naši juniori su napravili historijski uspjeh na ovom internacionalnom turniru Bodensee cup 2012. Ovo je jedan od veoma poznatih turnira u Njemačkoj za uzrast do osamnaest godina. Prošle godine kada sam došao na ideju da dovedem FK Raince Gornje na jedan od turnira ovdje u Njemačkoj, kontaktirao sam Bavarski fudbalski savez u Münchenu, i oni su mi dali tri adrese turnira na koje se mogu obratiti. Ponuđeni termini turnira u gradovima Nürnberg i Dordmund, nisu odgovarali ne samo meni nego ni dječacima iz naše domovine; naši dječaci u tim terminima su u svojim školskim klupama. Ali jedna od tri adresa bila je i ova u Kehlenu kod Friedrichshafena. Taj termin nam je pasao idealno.

O jačini ovog turnira govore sami dosadašnji učesnici, ne samo iz Njemačke nego i iz ostalih evropskih zemalja; Švicarske, Austrije, Luksenburga, Češke, Italije, Slovenije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine. Mnogi od čitalaca, ako posjete portal stranicu ovog turnira, moći će i sami da pročitaju imena klubova iz Njemačke i iz Evrope koja su do sada uzela učešće na ovom turniru.

– Kako komentarišeš uspjeh naših juniora?

Bešlić: Vidite, ako za dvadest i tri godine od svih predstvanika sa strane su samo pioniri Dinama iz Kijeva uspjeli osvojiti jedno od prvih mjesta, onda su juniori općine Kalesija napravili toliko čudo, o čemu će se dugo, dugo pričati, ne samo ovdje u Njemačkoj, nego i u Bosni i Hercegovini, u to sam siguran.

– Kakve su reakcije domaćina na naše osvojeno prvo mjesto?

Bešlić: Iznaneđenje i odušavljenje domaćini nisu krili. Velika je razlika, skoro nemjerljiva, i u materijalnim i svim drugim uslovima kojima djeca a i klubovi raspolažu ovdje u Njemačkoj i u Bosni i Hercegovini. Na ovom turniru svake godine učestvuje najmanje četiri ili pet juniorskih bundesligaških ekipa, tako da je veliki pritisak na ekipama sa strane, da uđu u finale i osvoje prvo mjesto. Sam organizator na dodijeli pehara je rekao; „Ovi momci su jučer petnaest sati putovali, a danas su pokazali svoje fudbalsko umijeće, i zasluženo prvo mjesto osvojili, ja im od srca čestitam“. A ja bih to usporedio kao borbu Davida i Golijata, naši Zmajevi, ne samo da su pokazali da fudbal igrati znaju, nego su i srce ostavili na terenu.

Mislim da će sportska javnost ne samo u ovoj republici Baden Württemberg, koja broji skoro jedanaest miliona stanovnika, nego i u drugim republikama Njemačke u narednim danima čitati o uspjehu predstavnika iz Bosne i Hercegovine.

– Svi članovi naše delegacije ističu gostoprimstvo naših ljudi koji tamo rade. Ko je sve pomagao da sve to prođe u najboljem redu?

Bešlić: Organizaciju kao i obavezu da naša dva predstavnika ugostim ovdje u Njemačkoj i da ne prepustim ništa slučaju, preuzeo sam na samog sebe, a sva zahvala pripada samo Uzvišenom Stvoritelju, a ja bih se ovom prilikom zahvalio i dobrim ljudima na pomoći; džematlijama džemata Sabur iz Münchena i Fikret ef. Arnautu, doktoru islamskih nauka, kao i džematlijama džemata Ravensburg i Enveru ef. Pašaliću, profesoru islamskih nauka, Edisu Mulaosmanoviću, navijaču Fantoma iz Münchena, kao i Nerminu Bešliću, našem sugrđaninu koji živi i radi u Friedrichshafenu i koji se od grila nije odmicao.

– Hoće li i iduće godine neka naša ekipa dobiti poziv da učestvuje na turniru?

Bešlić: Prošle godine su kadeti i juniori FK Rainci Gornji predstavili Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način, osvojili su srce ovdašnjeg domaćina. Ove godine naši igrači su još jednom oduševili i dokazali da prošlogodišnji uspjeh nije slučajnost. To je najbolja poruka domaćinu da i sljedeće godine učestvujemo.

– S obzirom da zam da ste se u Njemačkoj bavili suđenjem nogometnih utakmica, možete li nam uporediti suđenje u Njemačkoj i u BiH? Konkretno, ima li tamo slučajeva da napaduju sudije, da ih jure po terenu, da sudije svjesno potkradaju neku ekipu i slično?

Bešlić: Vidite, ta moja lična zapažanja sa turnira koja sam sudio širom Njemačke prenio sam selektorima i trenerima našeg prestavnika, tako da mogu samo reći riječi pohvale na profesionalnost našeg stručnog štaba. Već skoro šesnaet godina ne živim u Bosni i nemam mogućnost da pratim tamošnja dešavanja u i oko fudbalskih utakmica tako da mi je veoma teško usporediti suđenje na fudbalskim terenima u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Ovdje su fudbalski suci totalno zaštitćeni, i tako nešto je nepojmivo. Navijači tokom utakmice iskažu nezadovoljstvo sudijskim odlukama, ali to je u većini slučajeva zbog svojih simpatizera (igrača) za koje navijaju.

A, veoma teško je odgovoriti da li neke sudije imaju simpatije prema nekom klubu ili potkradaju neku ekipu i slično, vidite, i nama su na ovom turniru poništili pet golova u šest utakmica, i to mi nije bilo svejedno.

– Na kraju intervjua Bešlić je imao potrebu da kaže i sljedeće….

Bešlić: Totalno sam pozitivno iznenađen profesionalnošću Sportskog saveza općine Kalesija, ovu priliku koristim da se zahvalim Muhamedu Avdiću sa kime sam sarađivao cijeli tok priprema, kao i načelniku općine Kalesija Rasimu Omeroviću, kao i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj historijski uspjeh bude realizovan. Naravno se zahvaljujem selektorima, treneru, kao i igračima bez kojih sve ovo i ne bi bilo moguće, naravno i vama novinarima, i ovo je dobra prilika ostalim klubovima i igračima ne samo u našoj općini nego i u Bosni i Hercegovini, da shvate, da nekadašnji selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Ćiro Blažević, nije slučajno rekao; „Bosna i Hercegovina je rasadnik nogometnih zvijezdi“.

F. Sinanović

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Objavljena lista najrazvijenijih i najnerazvijenijih općina u BiH: Ka …

Druga liga FBiH grupa Sjever: “Bosna” i “MladostR …

Resorna ministarstva TK upriličila prijem za članove reprezentacije …

Počinje sanacija puta OŠ Vukovije-Ćive

Italijani priželjkuju senzacionalan povratak Pjanića, potpisao bi za …

CLOSE
CLOSE