Kalesija 14°

U svijetu 63.000 bogataša sa više od 100 miliona dolara

Izvještaj o kretanju svjetskog bogatstva Welt Report 2012. pokazuje da su, uprkos finansijskoj krizi, najbogatiji postali još bogatiji.
Trendovi govore da se bogatstvo definitivno seli na istok. Jedino se u Zapadnoj Evropi, pritisnutoj dužničkom krizom, broj multimilionera smanjuje.
Imovina ‘zlatne manjine’, koju čini 1 odsto najbogatijih stanovnika svijeta, i prošle je godine rasla brže od imovine ostatka populacije, što samo potvrđuje trend uočen još u prvom izvještaju uglednih kompanija za upravljanje imovinom Knight Freak i City Privat Bank iz 2007.

U izvještaju se ističe da globalne ekonomske turbulencije nisu uspjele da obuzdaju porast broja ultrabogatih pojedinaca. Istraživanje specijalizovane agencije Ledburry Research pokazuje da na svijetu obitava 63.000 stanovnika, čije bogatstvo premašuje cifru od 100 miliona dolara. U prošloj godini taj broj je povećan za sedam odsto, a u godinama najdublje recesije poslije Drugog svjetskog rata (od 2006.) skočio je za čak 29 odsto.

Trendovi takođe pokazuju da se globalno bogatstvo seli na istok. Broj stomilionera u jugoistočnoj Aziji, Kini i Japanu prošle je godine porastao 13% i sada ih je u toj regiji 18.000, više nego u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Evropi, tradicionalnim sjedištima najbogatijih. Sjeverna Amerika ima 17.000 teških bogataša, a Zapadna Evropa samo 14.000, pri čemu se njihov broj u zadnjih pet godina smanjio za 7 odsto.

Analitičari procjenjuju da će se ovakvi trendovi nastaviti. Do 2016. očekuje se porast globalnog broja superbogataša za 37 odsto (na 86.000), pri čemu se najveća ekspanzija očekuje u Indiji (+114 odsto), Kini (+106 odsto), Rusiji (+76 odsto), Singapuru (+67 odsto), Hong Kongu (+65 odsto) i Brazilu (+59 odsto).
Posmatrano po pojedinim zemljama, SAD će 2016. i dalje dominirati sa 17.100 multimilionera, ali ozbiljno mu će se približiti Kina, koja bi ih tada trebala imati 14.000.

“Vjerujemo da broj i koncentracija multimilionera odražavaju putanju globalnih tokova bogatstva”, kaže James Losson, direktor Ledburry Research. U idućim godinama očekuje se i snažan rast broja milionera na nižim nivoima bogatstva (10-100 miliona dolara) u jugoistočnoj Aziji.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nekoliko kalesijskih naselja sutra bez struje

Udruženje “Ženo, majko, sestro” organizuje “Dan roze vrpce”

U Kalesiji Gornjoj večeras predizborni skup SDA

Šefik Imamović: Kandidat za općinsko vijeće Kalesija

Kalesija kao zajednica boljih prilika za mlade, dijasporu, marginalizo …

CLOSE
CLOSE