Kalesija 14°

U TK ispravna gradska voda, ali ne i pojedina javna izvorišta

U nekim kantonima Federacije BiH suša je narušila kvalitet vode, što je uzrokovalo stomačne viruse. U TK nije evidentiran nijedan slučaj stomačnih bolesti uzrokovanih lošijim kvalitetom vode. Kako poručuju iz tuzlanskog „Vodovoda“, neće doći ni do redukcije. Građane upozoravaju da ipak trebaju biti oprezni sa vodom iz javnih izvorišta.

Zavod za javno zdravstvo TK redovno kontroliše ispravnost vode koju konzumiramo iz gradskih vodovoda, te sa javnih izvorišta. Analiza vode uzorkovana iz gradskih vodovoda svih 13 općina u posljednjih šest mjeseci pokazuje ispravnost vode. “Urađeno je 211 analiza gradskih voda u kojima je utvrđen zanemariv broj neregularnosti koje su se odnosile na mutnoću i nedostatak rezidualnog hlora što je odraz održavanja objekata. Uz našu sugestiju i pojačanu kontrolu nedostaci su otklonjeni”, kaže dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Ispravnost vode potvrđuje i Sead Džambić, direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla. “Sa zadovoljstvom mogu reći da je voda iz tuzlanskog Vodovoda apsolutno ispravna i da se uklapa u Pravilnik o higijenskoj ispravnosti. Mogu reći također da do redukcije vode u Tuzli neće doći“, kaže Sead Džambić, direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla.

Situacija sa javnim izvorištima sasvim je drugačija. Od 13 analiziranih u Tuzli u julu, samo su četiri imala vodu zadovoljavajućeg kvaliteta. „Analizirali smo javna izvorišta u Tuzli i Živinicama. U Živinicama je voda ispravna, dok su u Tuzli ispravna samo četiri, u Miladijama i Par Selu“, kaže dr. Mulić. Iz tuzlanskog „Vodovoda“ poručuju da je snabdijevanje vodom gradskih i prigradskih naselja Tuzle uredno i da se ne razmišlja o redukcijama. Dakle, oprez sa vodama iz javnih izvorišta! Oboljenja koja se mogu javiti ukoliko konzumirate neispravnu vodu virusnog su tipa, a simptomi su bolovi u želucu i stomaku, mučnina i povraćanje.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nekoliko kalesijskih naselja sutra bez struje

Udruženje “Ženo, majko, sestro” organizuje “Dan roze vrpce”

U Kalesiji Gornjoj večeras predizborni skup SDA

Šefik Imamović: Kandidat za općinsko vijeće Kalesija

Kalesija kao zajednica boljih prilika za mlade, dijasporu, marginalizo …

CLOSE
CLOSE