Kalesija 14°

Širom svijeta obilježena noć Lejletu-l Kadr

Muslimani Balkana najodabraniju noć u islamskom kalendaru provode u ibadetu

Vjernici širom svijeta sinoć su obilježili jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr.

Muslimani u zemljama Balkana, ovu najodabraniju noć u islamskom kalendaru provode u ibadetu, a džamije širom BiH, Kosova, Makedonije i Srbije nisu bile dovoljno velike da prime sve one koji su željeli u noći Lejletu-l-kadra uputiti dove i zatražiti oprost grijeha.

Centralna svečanost u BiH održava se u jednom od najznačajnijih spomenika islamske arhitekture na Balkanu, Gazi Husrev-begovoj džamiji.

U povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-Kadra poslije teravih-namaza, organizovani su prigodni programi u svim džamijama na području Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, ali i cijele BiH.

U prepunoj Gazi Husrev-begovoj džamiji vjernicima se nakon teravih-namaza obratio imam Gazi Husrev-begove džamije hafiz Mensur Malkić.

Nakon podsjećanja na važnost ove noći, hafiz Malkić je pozvao na međuljudsko razumijevanje i poštovanje.

Prisutni vjernici imali su priliku poslušati predavanje, učenje Kurana i ilahija.

Vjernicima se obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Muslimani posljednjih deset dana mjeseca ramazana provode u posebnoj pobožnosti i ibadetu, a noć Lejletul-Kadra obilježavaju i’tikafom, povlačenjem u učenje Kur’ana, zikrom, pomaganjem, razmišljanjem, dovom i drugim korisnim poslovima i ibadetima.

Harem kao i unutrašnjost Gazi Husrev-begove džamije sinoć je bila puna vjernika svih starosnih dobi koji su ovu noć proveli u ibadetu u ovoj džamiji, ali i u svojim kućama.

Odabrana noć Lejletu-l Kadr obilježena je  i u prepunim džamijama na području centralne Srbije, Sandžaka i Preševske doline.

Noć Lejletu-l Kadr u Beogradu je obilježena  uz prigodan program u jedinoj Bajrakli džamiji i ostalih 15 mesdžida na području svih opština glavnog grada Srbije.

Nakon teravih namaza koji je predvodio imam džamije upućena je zajednička dova, a za prisutne vjernike priređeno je predavanje, učenje Kurana i ilahije.

Lejletu-l Kadr je obiljležena i u ostalim gradovima na području Srbije i Vojvodine, Nišu, Šapcu, Kragujevcu, kao i na području Vojvodine u Novom Sadu i džamiji u Subotici.

Mubarek noć Lejletu-l Kadr obilježava se u oko 300 džamija diljem Sandžaka, a u Novom Pazaru je  organiziran i noćni namaz na otvorenom.

Najvažnija noć u islamskom kalendaru se obilježava i na području Makedonije.

Džamija Kose, Murat-pašina i Mustafa-pašina džamija su bile pune vjernika koji su ovu odabranu noć proveli u ibadetu.

Noć Lejletu-l-Kadr je za muslimane noć Božije milosti s kojom je počela objava Kur'ana časnog. Ova blagoslovljena noć se obilježava i na području Kosova.

Prištinska Fatih Sultan Mehmedova džamija je bil ispunjena vjernicima koji noć provode u ibadetu. Odmah nakon iftara ulice Prištine su bile prepune vjernika koji su mnogo prije teravih-namaza željeli zauzeti svoje mjesto u džamiji.

Lejletu-l-kadr obilježili su muslimani diljem svijeta. Ova mubarek noć napunila je spomenike islamske kulture poput Sultan Ahmetove džamije u Istanbulu, ali i Poslanikove džamije u Medini.

Muslimani u Indiji, Indoneziji, Iraku, Afganistanu, Azerbejdžanu, ali i SAD-u i većini evropskih zemalja sinoć su obilježili noć, za koju slijedeći uputu iz Kur'ana vjeruju da je vrijednija od hiljadu drugih mjeseci u kojima nema ove noći.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nekoliko kalesijskih naselja sutra bez struje

Udruženje “Ženo, majko, sestro” organizuje “Dan roze vrpce”

U Kalesiji Gornjoj večeras predizborni skup SDA

Šefik Imamović: Kandidat za općinsko vijeće Kalesija

Kalesija kao zajednica boljih prilika za mlade, dijasporu, marginalizo …

CLOSE
CLOSE