Kalesija 14°

FBiH će od Hrvatske naplatiti 12,5 miliona dolara za tenkove

Vlada FBiH očekuje naplatu 12,5 miliona dolara po osnovu tužbe iz 2007. godine protiv hrvatske firme “Đuro Đaković” iz Slavonskog Broda zbog prodaje 13 tenkova koje je ova kompanija početkom devedesetih godina isporučila Kuvajtu, saznaje “Dnevni avaz”.

Odluka po žalbi

Riječ je o 13 oklopnih vozila koja su povučena s vukovarskog ratišta i upućena u Kuvajt, a u njihovoj proizvodnji učestvovale su bh. kompanije: sarajevski “Zrak” i “Famos” te novotravnički BNT. Senad Rahimić, direktor Direkcije za upravljanje pasivnim podbilansom preduzeća FBiH, potvrdio je za “Avaz” da se ova presuda nalazi pred Ustavnim sudom Hrvatske, koji treba donijeti presudu po osnovu žalbe od Visokog trgovačkog suda u Zagrebu.

– Radi se o tužbi koju je Agencija za privatizaciju u FBiH podnijela u ime Vlade FBiH još 13. maja 2007. Tužili smo Hrvatsku, tačnije firmu “Đuro Đaković”. Tenkovi su povučeni s ratišta i preko Rijeke i Bara prevezeni u Kuvajt. Potražujemo sredstva od ukupno 12,5 miliona dolara i uskoro očekujemo presudu u našu korist – rekao je Rahimić.

Nezvanično saznajemo da je presuda već donesena u korist Federacije te da će zvanična potvrda iz Zagreba stići u narednih nekoliko dana. Rahimić kaže da, dok advokati ne potvrde takve tvrdnje, o tome ne može govoriti.

Veliki uspjeh

– Već sam rekao da očekujemo presudu u našu korist, ali ne treba trčati pred rudu. Sve dok presuda ne dođe na adresu Agencije za privatitzaciju, treba sačekati i biti strpljiv. Ovo je velika stvar za FBiH i naše kompanije. Nakon naplate “iračkog duga”, ovo će biti druga presuda koju smo uspješno završili – rekao je Rahimić.

Vlada raspolaže novcem

Rahimić kaže da će pare stići na račun Vlade FBiH te da će onda Vlada morati odlučiti šta će uraditi s njima.

– Hoće li Vlada te pare dati preduzećima ili će se ići s dokapitalizacijom ili nečim sasvim drugim, ne bih znao u ovom trenutku. Važno je da te pare dobijemo, da presuda uskoro bude donesena – rekao je Rahimić.

Izvor: Avaz.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nekoliko kalesijskih naselja sutra bez struje

Udruženje “Ženo, majko, sestro” organizuje “Dan roze vrpce”

U Kalesiji Gornjoj večeras predizborni skup SDA

Šefik Imamović: Kandidat za općinsko vijeće Kalesija

Kalesija kao zajednica boljih prilika za mlade, dijasporu, marginalizo …

CLOSE
CLOSE