Kalesija 13°

SBiH: Lagumdžijini kerberi pretvaraju prostor države BiH u duhovnu pustaru

Dolazak stranaka platforme na vlast u Bosni i Hercegovini podudario se s nevjerojatnim padom produkcije, padom vrijednosti učinaka te produkcije u kulturnim institucijama cijele države Bosne i Hercegovine.

Jedini “ozbiljan” učinak platformaške vlasti je nepotističko dovođenje poslušnika Zlatka Lagumdžije i družine tetića, daidžića, bratića, sestara i sestrični vrhuške SDP-a (manje ostalih stranaka platforme !!? ), a koji je “pomeo” i direktore temeljnih kulturnih institucija u državi pokazao je svu pogubnost svog nauma, jer dvije godine u kulturi države Bosne i Hercegovine bilježe se samo i isključivo negativni rezultati, apsolutne snizilice u broju kulturnih programa, a posebice u njihovoj niskoj kvalitetnoj razini.

Takvo stanje Stranka za Bosnu i Hercegovinu nije komentirala pune dvije godine, jer smo svjesno davali prigodu, da se, eventualno pokaže da nismo u pravu !!?

Nažalost treba pogledati stanje u kojem se nalaze Umjetnička galerija BiH, redom svi muzeji u BiH, teatri čija je produkcija svedena na jednu do dvije premijere godišnje (i to uglavnom kamernog karaktera !), sve manje snimljenih filmova u državi, katastrofalno stanje u kojem se nalazi kulturno-povjesna baština države BiH, pa da se otkriju stvarne namjere nestručnih i nekompetentnih osoba dovedenih na pozicije voditelja najznačajnijih institucija i kulturnih projekata u BiH.

Osvetnički pohod SDP-ovskog stroja za odstrel uspješnih direktora, a instaliranje klimoglavih poslušnika na njihova mjesta donio je situaciju u kojoj možemo samo konstatirati da cijeli problem staje u jednu šekspirovu rečenicu : ” …Ostalo je šutnja…” .

Lagumdžijini kerberi, instalirani u kantonalnim i državnim razinama vlasti, u entitetskoj vlasti koja se ne može pohvaliti nikakvim uspjehom, a najmanje u kulturi, pretvaraju prostor države BiH, a posebice Federacije BiH u duhovnu pustaru, nezabilježenu u kulturnoj povijesti od konca II svjetskog rata do danas.

Demokracija po mjeri totalitarističko-staljinističke svijesti Zlatka Lagumdžije i njegovih poslušnika dovela je u poziciju kulturu države BiH da se gro institucija nalazi na rubu ukidanja, a da većina kulturnih stvaralaca bježi glavom bez obzira iz ove zemlje.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu, kao Stranka svih Bosanaca i Hercegovaca, kao Stranka bosanskohercegovačkog integralizma ne može se pomiriti da od Ključa do Bužima, da od Čapljine do Cazina dolazi do masovnog gašenja nekadašnjih centara za kulturu i domova kulture, da su brojni gradovi u Federaciji u BiH bez kino dvorane, bez izlagačkih prostora za vizualne umjetnosti, da generacije mladih Bosanaca i Hercegovaca, do svoje starosti, neće uspjeti pogledati niti jednu baletnu ili opernu predstavu ???!!!.

Taj kulturni pogrom Zlatka Lagumdžije i SDP-a nad kulturom države BiH, oličen poglavito u dovođenji niza nekompetentnih osoba na čelne funkcije institucija kulture traje i dalje !

Građani Bosne i Hercegovine ovakvim destruiranjem kulture u državi BiH ostaju osim, u stanju praznih stomaka, i u stanju potpune duhove dezorjentacije i potpunog devalviranja svog povjesnog bosanskohercegovačkog identiteta, koji je građen stoljećima na ovom prostoru, a odlukama ” Hazjajina i Staljiniste 21. stoljeća Zlatka Lagumdžije potpuno uništen !

Ova posljednja konstatacija nema samo kulturno povijesnu identifikaciju i utemeljenje, ona je siguran sam dio ozbiljnog plana da se ogroman idolopoklonički odnos u političkom smislu, prema Srbiji i prema RS stavi iznad svakog interesa građana Federacije i da prostor kulture i umjetnosti BiH, posebno prostor Federacije BiH bude postepeno gašen, gašenjem temeljnih oblika kulture dva konstitutivna naroda Hrvata i Bošnaka, posebno.

Začuđuje opći muk konzumenata i kreatora kulture u državi BiH, posebno u Federaciji BiH… Da li to netko svijesno od Bošnjaka i Hrvata u ovoj državi hoće napraviti građane drugog ili trećeg reda?

Uostalom, ne treba nas iznenaditi ako na repertoarima uskoro budu prikazivane omaž predstave i filmovi staljinizmu i totalitarizmu, Narodnoj miliciji…

Siguran sam da bar kulturna i civilizirana Europa neće dozvoliti da BiH bude pretvorena u duhovnu pustaru i prostor trijumfa totalitarizma…

Poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine, poslanici i zastupnici u Parlamentu FBiH Stranke za Bosnu i Hercegovinu učinit će sve da ovaj grubi nastrtj na kulturu BiH, zarad partijskog porobljavanja kulture i kulturnog prostora u BiH bude prekinut !.

Duboko sam uvjeren da će svemu ovome, a poglovita kulturnoj agoniji države BiH i njenih sedam temeljnih institucija spas dati građani države Bosne i Hercegovine na narednim Lokalnim, a posebice Općim izborima 2014. godine.

Dotle, neka je ovoj zemlji Bog na pomoći !

Gradimir Gojer, dopredsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu

Fena

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Crveni križ Općine Kalesija: Otvoren poziv novim volonterima

Sergej Barbarez objavio spisak Zmajeva za susrete protiv Njemačke i M …

 Počeo transport glasačkih listića prema svim općinskim/gradskim …

Izvještaj sa utakmica u kantonalnim ligama

Druga liga FBiH grupa Sjever: “Mladost” i “SlogaR …

CLOSE
CLOSE