Kalesija

Traže mjesto za stanovanje na Marsu


Indija planira poslati satelite preko bespilotne svemirske letjelice u orbitu Marsa naredne godine, pridružujući se maloj grupi država koje već istražuju planetu, rekao je vladin naučnik u petak.

Raketa će biti ispaljena s jugoistočne obale Indije, i ona će lansirati satelit u svemir, nakon čega će se satelit početi kretati ka Marsu, rekao je viši naučnik koji je želio ostati anoniman jer projekt treba da dobije konačno odobrenje.

Glasnogovornik Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO), osnovane u južnom gradu Bangaloreu, nije potvrdio ovu svemirsku misiju, ali je općenito komentirao ambicije indijskog svemirskog programa.

“Poslije Mjeseca, svjetska pažnja je usmjerena na otkrivanje postojanja nastanjivih mjesta na Marsu”, rekao je glasnogvornik ISRO-a Deviprasad Karnik.

Naučnici iz ISRO-a očekuju da će satelit kružiti na manje od 100 kilometara od površine Marsa.

Indijska savezna vlada bi trebala ubrzo zasjedati kako bi odobrili misiju, a na osnovu ovosedmičnih medijskih izvještaja ovaj svemirski program bi trebao koštati oko 80 miliona dolara.

Plan je izazvao oštre kritike u zemlji u kojoj je većina stanovništva pothranjena i u kojoj dolazi do prekida snabdijevanja električnom energijom.

Međutim, Indija dugo vremena tvrdi da tehnologija kojom se razvija svemirski program ima praktičnu primjenu u svakodnevnom životu.

Indija je počela s istraživanjem svemira 1962. godine. Prije četiri godine njen satelit Chandrayaan pronašao je dokaze da je voda bila na mjesecu.

Indija planira poslati lunarno vozilo na Mjesec 2014. godine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kiša i hladno vrijeme nije pokvarilo raspoloženje na skupu podrške …

Putevi u BiH: Ovoga jutra se saobraća po mokrom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (30. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (30. 9. 2024.)

OO DF Kalesija: Željko Komšić u srijedu stiže u našu općinu

CLOSE
CLOSE