Kalesija

Epidemija izazvala smrt 37 osoba u Njemačkoj: U BiH nema zaraženih smrtonosnom bakterijom

Epidemija izazvana bakterijom Ešerihija koli (Escherichia coli, E. coli) odgovorna je za smrt 37 osoba u Njemačkoj u proteklih mjesec, a oboljelih ima i u drugim evropskim zemljama.

Do sada je u Njemačkoj potvrđena zaraza 276 osoba, a 25 zaraženih zabilježeno je u Švedskoj, desetero u Danskoj, po petero u Velikoj Britaniji, Holandiji, Austriji i Švicarskoj. Sumnja se da je riječ o osobama koje su putovale u Njemačku. Iz Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, tvrde je da je ova epidemija jedna od najvećih u svijetu i najveća ikad u Njemačkoj.

Agresivni oblik

Prema njihovim riječima, za epidemiju su odgovorni krastavci uvezeni iz Španije, koji su kontaminirani teškim oblikom bakterije E.coli nazvanim hemolitičko-uremički sindrom (HUS) .

Ovaj agresivni oblik E.coli uzrokuje zatajenje bubrega i utiče na centralni nervni sistem. Najviše slučajeva zaraze zabilježeno je u okolini Hamburga.

Novi slučajevi

Glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija rekla je za “Dnevni avaz” da slučajeva zaraze ovom bakterijom putem hrane u BiH u posljednje vrijeme nije bilo.

– Posljednji put smo imali zarazu prije dvije godine i od tada nije bilo novih slučajeva. Inače, hrana koja se uvozi testira se, između ostalih, i na ovu bakteriju. Kod nas su puno češća trovanja izazvana bakterijom salmonela – kazala je Ravlija.

Izvor: Avaz

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

OO DF Kalesija: Željko Komšić u srijedu stiže u našu općinu

Čestitka BH Zelenih kalesijskim borcima povodom godišnjice formiranj …

Mujo Mujkić u Tojšićima: Nećemo morati odlaziti iz naše Općine k …

U Raincima Gornjim održan preizborni skup SDA

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

CLOSE
CLOSE