Kalesija

Ispovijesti bivših sirijskih vojnika

Ubijanje civila noževima i udaranje ranjenika motkama do smrti, samo je dio iskaza bivših vojnika Bashara al-Assada.

Hasan (23) i Husein (25), vojnici koji su napustili redove vojske lojalne sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, podijelili su svoja iskustva sa novinarom agencije Anadolija, opisujući nasilne događaje u Siriji.

Ova dva mladića regrutirani su u dva različita grada nedugo poslije izbijanja revolucije u Siriji.

Poteškoće pri izboru pravih riječi kako bi opisali strašne događaje i krvoproliće koje vrše obavještajne agencije i plaćenici zloglasne jedinice Shabbiha, jedan su od znakova traume koju su proživjeli.

“Prije nego što su počeli sukobi u Siriji regrutiran sam u sirijsku vojsku. Na početku sam čuo da neki vojnici pucaju u civile. Nedugo zatim, poslan sam u Homs. U Homsu je narod organizirao proteste protiv režima. Dobili smo naredbu da ubijemo svakoga koga vidimo na ulici. Pred nama su bili samo nenaoružani civili. Od nas su tražili da ubijamo svakoga, pa čak žene i djecu”, rekao je Hasan.

Pucnji u civile

“Među nama je bilo i onih koji su bili lojalni režimu. Oni su direktno pucali u civile. Vojnici koji nisu htjeli da ubijaju nevine civile pucali su u zemlju ili u zrak, kao što sam i sam činio. Ali vidio sam da su ubijene stotine civila. Neki su bili ranjeni, ali nisu mogli pobjeći. Vojnici lojalni režimu i pripadnici državnih obavještajnih agencija udarali su ih motkama do smrti”, objasnio je Hasan.

On je istakao da su plaćenici jedinice Shabbiha činili najstrašnije zločine nad civilima.

“Kako bi uštedjeli municiju, civile su ubijali noževima. Klali su svakoga koga su našli u kućama, pa čak i žene i djecu. Za svaku ubijenu osobu od režimskih vlasti su dobijali 50 dolara. Nisam mogao izdržati kada sam vidio ovaj masakr i shvatio sam da moram ubijati ili ću biti ubijen. Kada sam ugrabio priliku, zajedno sa jednim prijateljem pobjegao sam iz sirijske vojske. Postoje stotine drugih vojnika koji su pobjegli iz sirijske vojske. Neki nisu uspjeli pobjeći”, kazao je Hasan.

Drugi vojnik, Husein, kaže da je pobjegao iz sirijske vojske u grad Erbil. Prije toga, bio je na dužnosti u gradovima Homsu i Deir-ez-Zoru kada su počeli masovni protesti protiv sirijskog režima.

“Kada je ponestalo mjesta u zatvorima, civile se počeli zatvarati u škole. Dobili smo naredbu da ubijemo svakoga koga vidimo na ulici. Civili ispred nas su uzvikivali ‘sloboda’, a nas su poslali da ih ubijemo. Moj karakter to nije mogao prihvatiti. I sam sam razmišljao poput onih civila i želio biti slobodan i zato sam pobjegao iz sirijske vojske”, kazao je Husein.

Hasan i Husein već su pronašli posao u Erbilu i ističu da se ne osjećaju krivima za zlodjela koja režim Bashara al-Assada čini širom zemlje.

Ova dva mladića vjeruju da će Assadov doživjeti poraz, te žele što skoriji povratak u zemlju kako bi se borili za slobodnu i demokratsku Siriju.

Upozorenje Panette

Snage sirijske opozicije zauzele su u ponedjeljak strateški važan kontrolni punkt koji im omogućava bezbjedan prolazak ka Turskoj, na čiju teritoriju je prebjeglo još 12 sirijskih oficira, među kojima je zamjenik šefa policije Latakije, grada na sjeveru Sirije, s činom brigadnog generala.

Kontrolni punkt Anadan, pet kilometara sjeverozapadno od Halepa, preuzet je u ponedjeljak ujutro poslije 10 sati dugih borbi sa režimskim snagama.

Preuzimanjem kontrole nad tim punktom, pobunjenici sada imaju direktan put ka turskoj granici i Halepu, u kojoj ne prestaje granatiranje četvrti koje se nalaze pod kontrolom pobunjenika.

Reporter AFP-a prenosi sa terena da su pobunjenici u Halepu oduzeli snagama sigurnosti ukupno sedam tenkova i oklopnih vozila.

Američki ministar odbrane Leon Panetta upozorio je sirijskog lidera Bashara al-Assada da napad na građane Halepa predstavlja “posljednji ekser u sopstvenom mrtvačkom sanduku”.

Panetta je reagirao zato što drugi dan zaredom u Halepu traje ofanziva provladinih snaga, dok je prema podacima Ujedinjenih naroda (UN) više od 200.000 građana izbjeglo.

Sirijska opozicija tvrdi da Vladine snage pripremaju masakr i pozivaju međunarodnu zajednicu da im pošalje teško naoružanje kako bi se mogli odbraniti.

Novi napadi

“Prilično je jasno da je Halep još jedan tragičan primjer nasilja Assadovog režima protiv sopstvenog naroda”, ocijenio je Panetta na putu za Tunis.

Prema njegovim riječima, Assad je izgubio legitimitet i što više nasilja bude, to će režim brže pasti.

“Više nije pitanje da li će režim pasti, već je pitanje kada će pasti”, kazao je Panetta.

U ponedjeljak ujutro, sirijska vojska granatirala je nekoliko naselja u Halepu.

Na meti sirijskog topništva bilo je naselje Salahedin, uporište Slobodne sirijske vojske (FSA) izvijestili su izvori opozicije. Iz samog Halepa od nedjelje pristižu oprečne infomacije o stanju u tom gradu.

Dok Assadove snage od nedjelje navečer tvrde da su potisnule pobunjenike iz Salahedina, opozicija tvrdi da je stanje na terenu nepromijenjeno.

Lokalni komiteti za koordinaciju (LCC) saopćili su da se na naselje Sakur puca iz helikoptera.

Žestoke borbe vode se i oko zgrade u kojoj je sjedište zloglasne obavještajne službe zrakoplovnih snaga u četvrti Al-Zahiri, koju je FSA gađala raketama, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Brojne žrtve

Kako navodi ta nevladina organizacija koja svakodnevno broji žrtve, u nedjelju je u Siriji poginulo 67 ljudi.

Borbe u Halepu traju od 20. jula, a ofanziva sirijske vojske počela je u subotu, nakon dolaska pojačanja u grad.

Dopisnik agencije Anadolija iz Halepa je javio u nedjelju da su pripadnici vojske lojalne Basharu al-Assadu, predali četiri tenka opozicionoj Slobodnoj vojsci Sirije, a opozicioni aktivisti navode i kako sve veći broj režimskih vojnika prelazi u njihove redove.

“U svakom momentu i na svakom mjestu moguće su eksplozije granata. Nekoliko njih je palo u blizini mjesta naše ekipe”, kazao je novinar Anadolije, te dodao kako se u gradu vodi “prava pješadijska bitka” i da traju “borbe prsa u prsa”.

Međunarodni posrednik za Siriju Kofi Annan izrazio je zabrinutost zbog “gomilanja trupa i teškog oružja oko Halepa”, pozivajući zaraćene strane da pronađu mirno rješenje.

Zapovjednik opozicionog vojnog vijeća u Halepu, pukovnik Abdel Jabbar al-Oqaidi, pozvao je Zapad da uvede zabranu leta iznad sjevera Sirije.

Prema podacima sirijske opozicije, od početka sukoba u toj zemlji u martu 2011. više od 20.000 ljudi je ubijeno, uključujući 14.000 civila.

Obamina administracija je do sada pomagala opoziciju lijekovima, sistemima veze i drugom logistikom, ali ne i u naoružanju.

Izvori: Agencije

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

OO DF Kalesija: Željko Komšić u srijedu stiže u našu općinu

Čestitka BH Zelenih kalesijskim borcima povodom godišnjice formiranj …

Mujo Mujkić u Tojšićima: Nećemo morati odlaziti iz naše Općine k …

U Raincima Gornjim održan preizborni skup SDA

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

CLOSE
CLOSE