Kalesija

Dodik ponovo prijeti: BiH ne može spasiti ni deklaracija američke Ambasade

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik izjavio je danas da je “neprimjereno da američka Ambasada u BiH bilo kome drži lekcije o pitanju unutrašnje politike, te naglasio da BiH institucionalno sve više tone i da je ne može spasiti ni deklaracija Ambasade SAD”.

“Prošlo je vrijeme kada nam je američka Ambasada mogla držati predavanje. Oni pokušavaju da zadrže pravo da se miješaju u unutrašnje stvari u BiH”, izjavio  je Dodik u Rogoljima kod Bosanske Gradiške.

On je istakao da je u svojoj ranijoj izjavi da je RS država, a BiH njen okov, a za koju je američka Ambasada saopštila da je “kontraproduktivna i u suprotnosti sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom”, govorio o situaciji u BiH, te da ni u jednoj riječi nije pomenuo SAD.

Američka Ambasada u BiH saopštila je juče da su izjave predsjednika RS Milorada Dodika, u kojima entitet naziva državom, a BiH državnom zajednicom, kontraproduktivne i u suprotnosti sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Reagujući na Dodikovu izjavu da je RS “država”, visoki predstavnik Valentin Inzko je rekao da Ustav BiH apsolutno jasno navodi da RS nije država, nego entitet koji je dio suverene države BiH, i da su suprotne tvrdnje koje iznose visoki javni zvaničnici pravno neosnovane, činjenično netačne.

Izvor: Avaz

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

OO DF Kalesija: Željko Komšić u srijedu stiže u našu općinu

Čestitka BH Zelenih kalesijskim borcima povodom godišnjice formiranj …

Mujo Mujkić u Tojšićima: Nećemo morati odlaziti iz naše Općine k …

U Raincima Gornjim održan preizborni skup SDA

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

CLOSE
CLOSE