Kalesija

Iako građani BiH nemaju šansu za azil u EU: Put iz Kalesije i Sapne najčešće vodi za Švedsku

Više od 1.000 državljana BiH do početka septembra bit će deportirano iz Švedske, gdje su bezuspješno pokušali ostvariti status azilanata.

Bosanci, mahom iz Kalesije i Sapne, nisu se obazirali na upozorenja bh. vlasti koja i danas ponavljaju da pokušajem da dobiju azil u nekoj od zemalja šengena mogu samo dobiti pravne i novčane sankcije te biti vraćeni u zemlju.

Upravo to se desilo njima oko 100 kojima je Švedska uskratila gostoprimstvo nakon što su zatražili azil. Kako u razgovoru za “Avaz” kaže Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima, Švedska je jedina zemlja u kojoj Bosanci i Hercegovci traže azil i za nadležne u našoj zemlji to je, kaže, i svojevrsni fenomen.

– Nema naših azilanata u drugim zemljama kao što je slučaj da naši susjedi traže širom svijeta azil. Ne, mi taj problem imamo samo u Švedskoj i nadamo se da ćemo i njega uskoro riješiti. No, oni koji su, uprkos našim upozorenjima, nasjeli na te, da kažem, “bajke” i špekulacije da će moći ostati u nekoj evropskoj zemlji čeka zabrana ulaska u tu zemlju u trajanju od dvije do pet godina, a činjenica je da su uzalud potrošili i novac – ističe Dautbašić.

Za sada nema saznanja o tome ko manipulira građanima, a kako doznaje “Avaz”, policija Tuzlanskog kantona intenzivno radi na otkrivanju odgovornih za obmanjivanje više od 1.000 osoba.

Nasreću, Dautbašić kaže da bezvizni režim u BiH nije ugrožen, ali da ovakva dešavanja štete imidžu BiH. On ističe da s onima koji su deportirani iz Švedske ili neke druge zemlje predstavnici bh. vlasti ne smiju komunicirati, jer tako propisuju međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

– Ne smijemo ulaziti u njihove razloge traženja azila niti s njima uopće komunicirati. Jedino nam može biti drago što će se u zemlju uspjeti vratiti prije početka nove školske godine i da tako djeca školskog uzrasta neće biti na gubitku – kaže Dautbašić.

Romi i Bošnjaci

Dautbašić kaže da su građani iz tog dijela BiH otišli tražiti azil u Švedsku uprkos tome što su ih posjetili zvaničnici Tuzlanskog kantona i upozorili na eventualne posljedice.

– To je neobjašnjivo. Tri dana nakon što su upozoreni dva autobusa puna građana koji su htjeli azil ipak su otišla za Švedsku – priča Dautbašić, dodajući da su od ukupnog broja tzv. lažnih azilanata iz naše zemlje pola Romi, a pola Bošnjaci.

Izvor: avaz.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

OO DF Kalesija: Željko Komšić u srijedu stiže u našu općinu

Čestitka BH Zelenih kalesijskim borcima povodom godišnjice formiranj …

Mujo Mujkić u Tojšićima: Nećemo morati odlaziti iz naše Općine k …

U Raincima Gornjim održan preizborni skup SDA

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

CLOSE
CLOSE