Kalesija 10°

Predstavnik Švedske ambasade poručio Kalesijcima: Ne nasjedajte na lažna obećanja

Ne nasjedajte na lažna obećanja

Pele Person (Pelle Persson), otpravnik poslova u Ambasadi Švedske u Bosni i Hercegovini, jučer je posjetio općine Tuzlu, Sapnu i Kalesiju, gde je sa čelnicima ovih općina razgovarao o lažnim obećanjima i pričama o dobijanju azila u Švedskoj za građane Bosne i Hercegovine. U Kalesiji je  Person razgovarao sa Hazimom Halilovićem, savjetnikom općinskog načelnika, te Asimom Alićem, načelnikom Policijske uprave Kalesija, Fahrudinom Rožnjakovićem, komandirom Policijske stanice Kalesija, i Enverom Mešićem, komandirom krim-policije u Kalesiji.

Zamoljen da uputi direktnu poruku onima koji se spremaju da idu u Švedsku, Pele Person je poručio građanima Kalesije i svim ostalima da ne nasjedaju na lažna obećanja.

– Nemojte ići u Švedsku kako bi dobili azil na osnovu teške ekonomske situacije jer Švedska po tom osnovu nikome ne daje azil. Takve osobe će boraviti u azilantskim centrima dok se s njima ne obavi razgovor, a onda će biti vraćeni kući. Uz to, rizikuju i da dobiju zabranu ulaska u zemlje Šnegena u trajanju od pet godina, a dovode u opasnost i bezvizni režim Bosne i Hercegovine, kazao je Pele Anderson, dodajući da se radna dozvole može dobiti u Ambasadi Švedske u Sarajevu, ali prethodno se mora pribaviti ugovor o radu sa poslodavcem iz Švedske .

Neosnovane priče o naseljavanju radioaktivnih područja

Otrpavnik polsova Ambasade Švedske je prokometarisao i priče da je Švedska otvorila svoje granice jer želi da naseli područja koja su pod uticajem radioaktivnih zračenja sa kojih se iseljava domicilno stanovništvo.

– Te priče su potpuno neosnovane i one su u domenu šale, kazao je Pele Anderson.

Gost iz Švedske se intereseirao i za opće stanje na području kalesijske općine, te za postojanje eventualnih socijalnih programa koji bi zaustavili iseljavanje stanovništva iz BiH.

F. Sinanović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

OO DF Kalesija: Željko Komšić u srijedu stiže u našu općinu

Čestitka BH Zelenih kalesijskim borcima povodom godišnjice formiranj …

Mujo Mujkić u Tojšićima: Nećemo morati odlaziti iz naše Općine k …

U Raincima Gornjim održan preizborni skup SDA

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

CLOSE
CLOSE