Kalesija 10°

Američki mediji već preselili Teletovića, a najbolji bh. košarkaš potvrđuje: Dogovor je pao, prelazim u Bruklin

Svi američki mediji prenose vijest da će kapiten naše košarkaške reprezentacije i najbolji igrač Mirza Teletović potpisati trogodišnji ugovor s ambicioznim NBA ligašem Bruklin netsima, koji će mu garantirati zaradu od 15 miliona dolara.

Čeka se 11. juli

– Usmeni dogovor jeste postignut, ali se treba sačekati i taj rok, 11. juli, kada će biti moguće i potpisati ugovor. Moramo ispoštovati rokove koji su propisani u NBA ligi – kazao nam je jučer Teletović, koji se još odmara u porodičnom domu u Jablanici i čeka poziv iz Amerike.

Pitali smo ga znači li to da će i postati član “Mrežica”.

– Tako bi trebalo biti – odgovara Teletović.

Potvrđuje da će ugovor biti na tri godine, ali se ne želi izjašnjavati i o finansijskim detaljima. Ne želi potvrditi ni da li će Kaha Laboral, s kojom ima ugovor još dvije sezone, dobiti 2,5 miliona eura odštete.

Prema propisima NBA lige Netsi mogu platiti najviše 550.000 dolara odštete, a ostatak će, pretpostavlja se, namiriti naš kapiten iz svog ugovora.

– Sve detalje ugovora rješava moj menadžer Miško Ražnatović, koji će dogovariti i uvjete raskida s Kahom. Ne želim se miješati – ističe Teletović, koji kaže da je zadovoljan ako će karijeru nastaviti u Bruklinu.

Velike promjene

– Zadovoljan sam, jer se radi o ambicioznom klubu, koji će ovog ljeta doživjeti i velike promjene u timu. I za mene će biti velika promjena, ali smatram da je došlo vrijeme da idem dalje i ispunim svoj san.

Igrao sam toliko godina u Evropi, u najjačoj nacionalnoj ligi i jednom od najjačih klubova, pa smatram da sam potpuno spreman i za NBA – samouvjeren je, kao i uvijek, Teletović.

Iako nikada nije draftovan, u NBA ligu ulazi na velika vrata i kao dokazan igrač te prvi šuter Eurolige, s prosjekom od 21,7 poena.

– To mi je i dobrodošlo, jer da sam draftovan, bilo bi nemoguće sada platiti odštetu, kada se zna da NBA klub za prvu godinu ugovora može ponuditi fiksni ugovor na 500.000 dolara – ističe Teletović. Napominjemo mu da je i prvi košarkaš koji će iz bh. reprezentacije kročiti na NBA parkete.

Istina, u NBA ligi su svoje epizode imali i Aleksandar Radojević, Ratko Varda i Džej AR Bremer (J. R.), ali oni su bh. reprezentativci postali tek po okončanju skromnih NBA karijera.

– To će mi biti još jedna dodatna obaveza, ali i motiv, da pokažem da i u BiH ima talentiranih sportista i da mogu napraviti uspješnu karijeru. Pri tome ne mislim samo na košarkaše – poručuje Teletović.

U društvu velikana

Teletović će u “Mrežicama” igrati zajedno sa Džo Džonson (Joe Johnson), sjajnim šuterom koji je stigao iz Altante i koji će u naredne četiri godine zaraditi 90.000.000 dolara.

Ostanak je dogovorio i plejmejker Deron Vilijams (Williams), koji je potpisao 98 miliona dolara vrijedan petogodišnji ugovor, dok je centar Dvej Hauard (Dwight Howard) od čelnika Orlanda zatražio da ga trejduju u Netse.

Tako će, nakon što su prošle sezone bili među najslabijim timovima, Netsi već naredne, gotovo sigurno, biti spremni da se upuste i u borbu za NBA naslov.

Dvorana od milijardu dolara

Dodatni izazov bit će im i to što će ubuduće igrati u čak milijardu dolara vrijednom “Barclays centru” u njujorškom Bruklinu, gdje su se doselili iz Nju Džerzija. Ambiciozni planovi pčeli su se kovati dolaskom Mihaila Prohorova, prvog stranca vlasnika kluba u historiji NBA lige.

– Sigurno će sastaviti dobru momčad, s ciljem da odmah naprave i rezultat. To je dodatno opterećenje i za mene, ali sam već navikao, jer u svim klubovima u kojima sam igrao borio sam se za naslove – kaže Teletović, koji nam je mogućnost odlaska u “Mrežice” najavio još u martu.

Izvor: Avaz.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Čestitka BH Zelenih kalesijskim borcima povodom godišnjice formiranj …

Mujo Mujkić u Tojšićima: Nećemo morati odlaziti iz naše Općine k …

U Raincima Gornjim održan preizborni skup SDA

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

CLOSE
CLOSE