Kalesija 13°

U BiH vlada “bijela kuga”: Prazno 748 učionica u osnovnim školama

Ukupno 18.718 osnovaca u BiH manje je upisano tekuće školske godine u poređenju sa prošlom, a ako se ovakav trend nastavi, brojnim prosvjetnim radnicima prijeti gubitak posla.


Ukoliko se, primjera radi, uzme da svako odjeljenje broji 25 učenika, zaključuje se da je ove školske godine ostalo prazno 748 učionica.

U nastavni proces u BiH uključeno je 24.774 nastavnika odnosno učitelja, a kako sada stvari stoje, mnogima se radno mjesto nalazi na staklenim nogama.

Procjenjuje se da će, ako se ovakva tendencija sa upisom učenika nastavi, na području Srednjobosanskog kantona sljedeće školske godine u osnovnim školama biti ugroženo oko 100 radnih mjesta.

“Nažalost, imamo sa jedne strane pojavu bijele kuge, kakva vlada i u drugim dijelovima BiH, a sa druge činjenicu da se iz sela sve više ljudi seli u gradove. Područne škole nam stoga ostaju prazne, a najgore u svemu tome je to da su neke od njih nedavno sanirane”, ističe Zoran Matošević, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku u Vladi Srednjobosanskog kantona.

Slična situacija je i u Tuzlanskom kantonu, gdje su u resornom ministarstvu kazali da u posljednje tri do četiri godine bilježe pad broja osnovaca.

“Do sada prosvjetni radnici nisu ostajali bez posla, ali u narednom periodu ta mogućnost nije isključena. Generacije koje su izlazile kod nas su brojale 6.000 do 7.000 učenika, a sada, ove koje dolaze, broje 4.000 do 5.000. Imajući u vidu smanjenje broja odjeljenja, neki će možda ostajati bez posla”, kazali su u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona.

Sumorna slika dolazi i iz Unsko-sanskog kantona (USK), gdje sada nastavu pohađa oko 27.400 osnovaca, a godinu ranije bilo ih je 29.547. Poređenja radi, školske 2004/2005. u osnovne škole u USK upisano je 32.962 učenika.

I u RS je svake godine prisutan trend smanjenja broja učenika u osnovnim školama, pišu Nezavisne novine.

“Smanjenje broja učenika sa sobom povlači i smanjenje broja odjeljenja. Norma nastavnika je vezana za odjeljenja, pa samim smanjenjem broja učenika, odnosno odjeljenja, dolazi i do smanjenja norme nastavnika”, kaže Branka Rogač, službenik za odnose s javnošću u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, dodajući da je smanjenje broja učenika izraženije u seoskim sredinama.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Raincima Gornjim održan preizborni skup SDA

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

CLOSE
CLOSE