Kalesija 14°

Zeničanka dobila odštetu od 4.200 KM nakon što ju je ugrizao pas lutalica

Psi lutalice svakodonevno ispred škole, ambulante, zgrade Općine...

Općina Zenica propustila je, prema važećem zakonu, prikupljati pse lutalice u azil i spriječiti mogućnost da napadnu njene građane te se obavezuje da plati na ime pretrpljenog straha Zeničanki Paši Jaganjac 4.200 KM, sažetak je presude koju je po tužbi oštećene donio sudija Općinskog suda u Zenici Adnan Baručija.

Iz više izvora potvrđeno je da je ovo prva sudska presuda kojom je vlast kažnjena zbog nerada u oblasti regulisanja kretanja i ponašanja pasa lutalica, piše Dnevni avaz.

Općinu je sudija Baručija presudom obavezao da plati i sudske troškove (1.134,52 KM) te kamate koje teku sve do pravosnažnosti presude. U ime Općine, pravobranilac je ekspresno uputio žalbu Kantonalnom sudu Zenica.

Napad na Pašu Jaganjac dogodio se 27. aprila prošle godine u Zenici. Pas je, prema žrtvi, imao “žutu markicu na uhu”, što znači da je prethodno steriliziran i vakcinisan u okviru akcije koju provode udruženje “Šapa” i Općina Zenica.

Sud je angažovaoo više ljekara specijalista pa je, osim fizičkih povreda, utvrđeno da Zeničanka Jaganjac već mjesecima nakon napada ne smije sama izaći iz stana te da ima veliki strah, čak i kada ima pratnju.

Očekuje se da će, nakon žalbe Pravobranilaštva, Kantonalni sud Zenica u narednim sedmicama, a prije godišnjih odmora, donijeti konačnu i pravosnažnu presudu.

Prema podacima novoformiranog udruženja “Stop ugrizu”, koje pokušava u Zenici zaštititi ljude od pasa, zabilježeno je više od 600 ugriza, ali znatan dio nije medicinski zadokumentiran u Zavodu za javno zdravstvo, nakon pružanja pomoći u ambulanti.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

CLOSE
CLOSE