Kalesija 14°

Za svaku pohvalu: Demobilisanom borcu u Gojčinu komšije napravile kuću /FOTO/

Pedesetjednogodišnji demobilisani borac Mevludin Makalić zvani Vahid zajedno sa suprugom Zehtom te troje maloljetne djece do skoro je živio u kući bez adekvatnih uslova za normalan život, bez hrane ali i bez  kupatila. Nije kupatilo jedini problem s kojim se susretao ovaj borac za bolje sutra. Naime, bilo je kaže dana kada zajedno sa djecom i suprugom nije imao šta jesti.

Ti dani su na sreću iza njih. Zahvaljujući komšijama, a prvenstveno onima koji žive i rade van granica BiH osmjeh na lice se vratio Makaliću. Naime, nekoliko mještana se organizovalo kako bi se prikupila sredstva te kako bi se Makaliću i njegovoj porodici obezbjedio krov nad glavom.  Tako su komšije prikupile preko 3.800 eura koje su iskoristili kako bi omalterisali kuću, promjenili stolariju te uradili kupatilo i vodu za ovu porodicu.

„Hvala ljudima dobre volje koji mi pomažu. Zaista sam ponosan na njih jer zahvaljujući njima moja djeca imaju šta jesti. Pored građevinskog materijala koji su mi dali, oni su mi obezbjedili i hranu“, kroz suze je za RTV Slon kazao Mevludin.

O akciji za našu RTV prokomentarisao je i član Vijeća MZ Gojčin Abdulah Kulović koji nije krio riječi hvale za komšije iz Dijaspore. Njihovim donacijama vratio se osmjeh na lice kod ove porodice i hvala im zbog toga, ističe Kulović.

Dok smo razgovarali sa Mevludinom, prišla nam je i njegova desetogodišnja kćerka Fatima koja nam je željela pokazati svoju sobu. Iako ima svega deset godina, mala Fatima zna gotovo imena svih donatora  koji su joj dali sobu, kaže najviše ima Osmančevića, pa Makalića, a onda su tu ostali. Jedan od Osmančevića koji je i inicijator akcije, a koji nije želio da mu spominjemo ime kaže da ga Fatima svaki put kada dođe rasplače, jer svaki put mu se zahvaljuje za sobu koju ima i često mu napiše i pjesmicu.

Kako smo saznali na licu mjesta do sada je u obnovu adaptaciju kuće Makalića utrošeno preko 10.000 KM. Prema mišljenju Osmančevića akcija će trajati do avgusta, kada bi se kompletna kuća trebala završiti, a tek onda će biti objavljena imena donatora kao i suma koju su dali. Prema pretpostavkama ljudi koju su uključeni u prikupljanje pomoći oko 20.000 KM će biti utrošeno u smještaj porodice Makalić. Ovo nije jedina pomoć u kojoj su učestvovali mještani Gojčina. Prije nekoliko mjeseci istu su pomogli novčano nekoliko ugroženih porodica u TK.

 

.
Ramo Abidović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

CLOSE
CLOSE