Kalesija 14°

Javnost šokirana: I Nijemci istražuju zlostavljanje djevojke kod Kalesije

Njemačka policija će se uključiti u istragu u vezi sa ropstvom državljanke te zemlje, izvjesne Karle (19), koju je najmanje osam godina zatočenu držao bračni par Milenko (52) i Slavojka Marinković (45), iz kalesijskog naselja Gojčin, iz zaseoka Karavlasi.

O nezapamćenom zlostavljanju je, kako saznajemo, obaviješten i Interpol, ali će se u istragu uključiti i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Stravična priča o djevojci koju su supružnici držali kao robinju, potresla je BiH i region, a akteri neviđenog horora, bračni par Marinković, uhapšeni su i pritvoreni. Pretpostavka je da je zlostavljanje vršeno uz znanje Karline majke Kristine, kojoj lisice nisu stavljene na ruke, ali je pod nadzorom policije.

Izvor “Nezavisnih” blizak MUP-u Tuzlanskog kantona potvrdio je danas da se, kada je ovaj incident u pitanju, vrši detaljna istraga, kako na području BiH, tako i u inostranstvu.

U međuvremenu, progovorili su brojni susjedi zloglasnog bračnog para, tako da se ispostavilo da je riječ o maltretiranju kakvo nije zapamćeno u našoj zemlji. Komšije, između ostalog, pričaju da su Karlu često čuli kako plače i na njemačkom jeziku doziva pomoć. Djevojka je, spominje se, morala da potkiva divljeg konja karavlaške porodice.

Mještani zaseoka Karavlasi pričaju kako su nesrećnu Njemicu viđali dok vuče zaprežna kola, a supružnici su govorili: “Hija, hija”.

“Pogledam, ne vidim konja. Onda vidim da ona vozi kola, dok se oni smiju”, priča jedan mještanin, dok neki tvrde da je mlada Njemica, pod dirigentskom palicom Marinkovića, morala da skače sa velikog plasta sijena, a tjerana je čak i da jede stočnu hranu.

Bračni par se istovremeno smijao i govorio joj da ne smije da skače na noge, već na glavu. Djevojci su, navodno, nakon mnogobrojnih lomova, ostale deformisane ruke.

Nesrećna djevojka, koja je gotovo podivljala, spasena je zahvaljujući mještaninu Seadu Makaliću, koji ju je fotografisao i sliku odnio policiji.

“Tjerali su je da bude rob. Dovodili su mnoge muškarce kako bi je seksualno zlostavljali. Vrelim nožem joj rezali rane po licu, što se golim okom vidi na djevojčici. Nikada joj nisu dali da spava u kući. Mala Bedina, kako su je zvali, spavala je sa svinjama i psima”, ispričao je Makalić.

Spekuliše se da su supružnici tjerali Njemicu i na seksualni odnos sa psima, a pri tome su se smijali.

Kako se saznaje, Marinkovići su u Austriji upoznali Karlinu majku, te su sa njom došli u BiH, zajedno sa tri sestre zlostavljane djevojke. Kako je koja od sestara odrastala, tako se i udavala za Marinkoviće.

“Sve je to planski rađeno jer su preko tih djevojaka dobijali državljanstva i radne dozvole po Austriji i Njemačkoj”, tvrde mještani kalesijskog naselja Gojčin.

Pripadnici Policijske uprave Kalesija su 17. maja pronašli djevojku u veoma teškom stanju. Nesrećna Karla, koja je, prilikom pronalaska, imala svega oko 40 kilograma, smještena je u sigurnu kuću.

Članovi porodice Marinković odbaciju optužbe da je djevojka zlostavljana i kažu da je Bedina (Karla) kao i sva druga djeca ponekad dobila šamar.

Smatraju da su komšije preuveličale cijelu priču, pogotovo Sead Makalić, jer, kako su izjavili, “on njih mrzi zato što su Srbi”.

Inače, u zaseoku Karavlasi, kod Kalesije, kako saznajemo, žive pravoslavci rumunskog porijekla, koji egzistenciju obezbjeđuju uglavnom u zemljama zapadne Evrope. Mnogi od njih ne šalju djecu u školu, odnosno djeca im završavaju samo četiri razreda osnovnog obrazovanja. Zbog toga kažu da ni Bedina nije išla u školu, a navode kako “raditi moraju jer je na selu život veoma težak”.

 

(Nezavisne)

 

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

CLOSE
CLOSE