Kalesija 23°

Dževad Tosunbegović tvorac PL Kalesija: Opet bi uzeo pušku i branio BiH

U Kalesiji ovih dana je u toku obilježavanje raznih datuma vezano za protekli period. Tako je prošle sedmice u Miljanovcima obilježena dvadeseta godišnjica bitke na Bijeljevcu gdje je pružen prvi otpor četničkim jedinicama. Jučer u Prnjavoru obilježena je i dvadeseta godišnjica formiranja Prve prnjavorske čete.

Tada su patriote stale u odbranu Kalesije i Bosne i Hercegovine. Među njima bio je i tvorac Patriotske lige Dževad Tosunbegović koji je za RTV Slon prisjetio se tih dana 1992. godine.

Šta je u to vrijeme značilo osnivanje Prve prnjavorske čete za Kalesiju, ali i BiH?

Toga se sjećam nekako sa posebnim emocijama. Tada je nekoliko mještana Prnjavora krenulo u rat goloruko. Bili su puni patriotizma i odlučili su se braniti svoju domovinu. Da tada nisu tako odreagovali sumnjam da bi se Kalesija odbranila, ali i Tuzla i druge općine. Da su četnici prošli Kalesiju i da su se spojili sa onima koji su bili u Tuzli (Kasarna Husinska buna) te onima na Dubravama sasvim sigurno ne bi sada bilo nas. Borili smo se za slobodu i dobili smo je.

Kada ste formirali PL i krenuli u odbranu BiH da li ste očekivali ovakav rasplet, odnsno podjelu države?

Ja ponavljam mi smo se borili za nešto što se zove država. Taj patriotizam ja ne mogu riječima opisati. Ali sasvim sigurno nisam zadovoljan kako se kasnije BiH podjelila. Oni koji su nas napadali imaju svoj entitet (Republika Srpska), dok smo mi borci koji smo branili ovu državu možda malo i zaboravljeni od naših političara.

Više puta ste istakli da je tada bilo patriotizma u ljudima imamo li sad taj patriotizam ili je on nestao?

Pa mislim da patriota u ovoj državi nikada neće nestati. Uvijek se rađaju nove generacije i stasaju oni koji su rođeni u ratu da pamte istoriju i opominju na ono što nam je urađeno u proteklom ratu. Ja bi opet uzeo pušku u ruke i branio svoju domovinu u to sam siguran.

Da li se više pažnje od strane vlada treba posvetiti borcima?

Pa jednostavno ovakva obilježavanja i podsjećanja na ratne dane su prilika predstavnicima vlasti da vide ustvari šta su borci značili državi. Mislim da se svi trebaju uključiti da toj populaciji danas bude bolje. Da im se pomogne i da mogu živjeti u državi koju su oslobađali i za koju su se žrtvovali. Nažalost imamo situaciju da ti neki nisu sa nama, ali zbog njih država treba više pažnje posvetiti njihovoj djeci te onima koji su dijelove tijela ostavili na ratištima.

Bili ste prvi čovjek PL, načelnik Kalesije, a sada ste pisac. Pišete knjige o borcima, Podrinju te borbi.

S obzirom da sma tolike godine proveo u ratu, zatim veliki broj dana, mjeseci ali i godina proveo sam u Podrinju. Pričao sam sa ljudima koji su u svojim mjestima organizovali otpore, onima koji su bili istaknuti borci te sam odlučio da to i zapisujem. Sada sam trenutno angažovan oko izdavanja knjige o Prvoj prnjavorskoj četi i njihovim borcima te uspjesima. Pored toga priprmam i knjigu u kojoj ću opisati i čovjeka pod imenom Bešir Dautović, čovjeka koji je oslobodio logor u Liplju kod Zvornika i koji je poginuo.  Pored toga moram da kažem da sam ja preokupiran Podrinjem i toi je kraj koji je pretrpio najgora razaranja u ratu i vjerujte tu su se rađale najveće patriote.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

CLOSE
CLOSE