Kalesija 26°

Chelsea prvak Europe: Bayern napadao, “bunker” i bolje izvođenje penala presudilo

Fudbaleri Chelseaja, novi su prvaci Evrope, nakon što su u večerašnjem finalu nakon jedanaesteraca savladali Bayern u Minhenu

Bayern je nešto bolje otvorio utakmicu, imali su loptu više u svome posjedu i napadali su, ali većih uzbuđenja nije bilo sve do 21. minute. Robben je ušao u šesnaesterac, šutirao iskosa sa desetak metara, a Cech sjajno odbranio i spasio Chelsea.

Chelsea se opredijelio za defanzivnu postavku i skoro da nisu ni prijetili golu Neuera u prvih pola sata, a Bayern je novu, dobru šansu imao u 35. minuti, kada je nakon odličnog prodora Contenta i centaršuta sa lijeve strane, Muller iz poluvoleja šutirao pored gola. Već u narednom napadu, Chelsea je izveo lijepu akciju, Kalou je šutirao iskosa, sa ivice šesnaesterca, a Neuer odbranio.

Gomez je u 42. minuti imao kolosalnu šansu za Bayern, ali njegov udarac sa desetak metara, iako je bio neometan, otišao je preko gola, pa se na odmor otišlo bez golova.

U 53. minuti, nakon jedne odbijene lopte, Ribery je poslao loptu u mrežu, ali je gol opravdano poništen zbog ofsajda.

Bayern je i u drugom poluvremenu imao potpunu terensku inicijativu, ali Bavarci nikako nisu uspjevali pronaći put do gola Chelseaja, koji se “zabunkerisao” i čekao neku kontru. Muller je u 78. minuti šutirao iz dobre pozicije, ali je slabo zahvatio loptu, koja je otišla pored gola.

A onda, infarkt završnica.

Kada se činilo da će meč ući u produžetke, Ribery je u 83. minuti odlično centrirao, a Thomas Muller odličnim udarcem glavom zakucao loptu pod prečku gola Cecha za veliko slavlje Bayerna, koji je bio na korak od titule prvaka Evrope. Ipak, ni to nije bio kraj uzbuđenjima. Mata je u 88. minuti izveo korner, a Drogba fenomenalnim udarcem glavom donio izjednačenje i produžetke Chelseaju.

Već u 93. minuti, Drogba je neoprezno startovao na Riberya u svome kaznenom prostoru, a Proenca bez razmišljenja pokazao na bijelu tačku. Robben je izveo penal, a Cech odbranio i još jednom ostavio Chelsea u igri.

Bayern je novu veliku šansu imao u 108. minuti, kada je Olić iz povoljne pozicije spustio loptu za Van Buytena, koji se nije najbolje snašao i propala je još jedna odlična prilika za Bavarce. Do kraja je ostalo 1:1 i odlučila je fudbalska lutrija, jedanaesterci.

Schweinsteiger je promašio odlučujući penal u petoj seriji, a Drogba pogodio za veliko slavlje Plavaca i prvu titulu u historiji.

 

 

scsport.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

CLOSE
CLOSE