Kalesija 26°

Haag: Svim Bosancima dat ćemo istinu o tome šta je Mladić uradio ovoj divnoj zemlji

Sudsko vijeće Haškog tribunala odgodilo je početak dokaznog postupka na suđenju Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za genocid i druge zločine u BiH.


“Izvođenje dokaza trebalo je početi 29. maja, ali u svjetlu ozbiljnih pogrešaka Tužilaštva o objelodanjivanju dokaza odlučili smo suspendirati početak izvođenja dokaza”, kazao je Alphons Orie, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Odluka o početku dokaznog postupka biti će naknadno donesena.

Mladiću je 16. maja pred Haškim tribunalom počelo suđenje za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina u Bosni i Hercegovini, za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Na teret mu se stavlja progon Bošnjaka i Hrvata iz 16 općina u Bosni i Hercegovini, istrebljenje, ubistva, deportacije i druga nehumana djela, kao i teroriziranje snajperskom vatrom i granatiranjem stanovnika Sarajeva, te uzimanje međunarodnog osoblja za taoce tokom 1992-1995.

Odluku o odgađanju saslušanja prvog svjedoka Sudsko vijeće saopćilo je na kraju iznošenja uvodne riječi tužilaštva.

“Dat ćemo svim narodima Bosne i Hercegovine ono što dugo čekaju. Svim narodima, Bošnjacima, Hrvatima, Srbima, ili jednostavno Bosancima, dat ćemo istinu o tome šta je Ratko Mladić uradio ovoj divnoj zemlji, šta je Ratko Mladić uradio bosanskom narodu”, riječi su kojima je tužilac Dermot Groome okončao uvodne riječi, javio je BIRN.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

CLOSE
CLOSE