Kalesija 20°

Izvještaj WWF-a: Planeta Zemlja je vrlo bolesna

Previše potrošnje, prekomjerno eksploatisanje prirodnih resursa i sve brojnije stanovništvo dovode planetu Zemlju u opasnost, navodi se u izvještaju 2012. ‘Živa planeta’ koji je u utorak objavio WWF (World Wide Fund for Nature), nekoliko sedmica prije samita u Riju.

Ovaj izvještaj, koji se objavljuje svake dvije godine, zvanično je započeo holandski astronaut Ander Kuipers koji se okreće oko zemlje na Međunarodnoj svemirskoj stanici, javio je AFP.

“Imamo samu jednu zemlju, a ja sa ISS-a mogu da vidim otisak čovječanstva na planeti. Vršimo nepodnošljiv pritisak na našu planetu, a ipak treba da spasimo našu jedinu kuću”, kazao je.

Jim Leape, generalni direktor WWF Internationala, čije je sjedište u Glandu, Švicarska, kaže: “Svijet živi kao da imamo još jednu planetu na raspolaganju. Koristimo 50 posto više resursa nego što zemlja može trajno da ih proizvede, i ako se ništa ne promijeni do 2030. godine ni dvije planete neće za to biti dovoljne.”

“Izvještaj pokazuje da je planeta vrlo bolesna”, izjavio je Jonathan Baillie iz Zoološkog društva u Londonu, koautor izvještaja.

“Ignorisanje ove dijagnoze bi moglo imati velike posljedice za čovječanstvo. Zdravlje planete možemo povratiti samo tako što ćemo napasti korijene zla, a to su rast stanovništva i prevelika potrošnja”,
dodao je on.

Izvještaj 2012. “Živa planeta” koristi jedan indeks da izmjeri promjene u zdravlju ekosistema na planeti. Ovaj indeks prati više od 9.000 populacija u oko 2.600 vrsta i pokazuje globalno opadanje svih populacija od 1970.

Najviše su pogođeni tropski ekosistemi, s opadanjem od 60 posto u 40 godina.

Izvještaj ističe također utjecaj urbanizacije. U 2050. godini, dvije od tri osobe živjet će u gradovima.

Ekološki otisak stanovništva u siromašnim zemljama povećao se za 323 posto od 1961. godine, osuđuje se u izvještaju.

U periodu između 2000. i 2010. godine svake godine je nestalo 13 miliona hektara šume.

Zemlje BRIICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Indonezija i Kina) i zemlje sa srednjim prihodom povećale su svoj ekološki otisak po stanovniku za 65 posto od 1961. godine.

Međutim, razlika između ekološkog otiska bogatih i siromašnih zemalja  je ogromna. Izvještaj pokazuje da je ekološki otisak bogatih zemalja pet puta veći od siromašnih zemalja.

Svjetsko stanovništvo se udvostručilo od 1950. Sa sedam milijardi u 2011. godini trebalo bi narasti na više od 9,3 milijarde do 2050.

Izvještaj predlaže rješenja za “stvaranje prosperitetne budućnosti” za “9, odnosno 10” milijardi ljudi do 2050.

Među ovim rješenjima je proizvodnja koja će koristiti manje energije i smanjivanje potrošnje.

Ovaj izvještaj je objavljen pet sedmica prije UN-ove Konferencije o trajnom razvoju, koja će se održati u Riju u junu pod nazivom Rio+20.

Prvi Samit o Zemlji održan je u Riju 1992. godine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

CLOSE
CLOSE