Kalesija 20°

Stanje kriminala i korupcije u FBiH je blago rečeno alarmantno

Blago je reći da je stanje alarmantno u smislu korupcije i kriminala u Federaciji BiH, rekao je Zufer Dervišević, glavni inspektor Finansijske policije FBiH, u intervjuu za današnji “Dnevni list”.Šokantna je, kaže, činjenica kako ti kriminalni monstrumi čak i svoju djecu posredno ili nepotrebno uvlače u kriminal pa to ispadne kao neka porodična djelatnost i tradicija.

U prva četiri mjeseca ove godine, najvećim uspjehom u radu Finansijske policije FBiH smatra što se provode velike kontrole, koje traju mjesecima i s obzirom na broj izvršitelja, veoma je zadovoljan dinamikom i kvalitetom tih provjera.

“Želim potvrditi kako Finansijska policija u posljednje vrijeme radi najodgovornije, puno dublje kontrole poslovanja privrednih subjekata i institucija, a vezane su uz finansijske transakcije vršene dugi niz godina”, rekao je Dervišević.

Naglašava da je teško govoriti koliko je do sada država pokradena.
“U pitanju su sasvim sigurno milioni i milioni maraka. Bolje je pričekati završetak posla, a puno toga ćemo znati krajem sljedećeg mjeseca”, kaže Dervišević, te dodaje da finansijska policija nije nigdje poželjna gdje kontroliše novac.

Pri tome je ohrabren činjenicom što je Vlada FBiH donijela zaključak o kontroli poslovanja Bosnalijeka.

“U kontaktima s članovima Vlade i premijerom Nerminom Nikšićem osjećam tu potrebnu odlučnost i spremnost za kontrolu važnih kompanija i institucija u FBiH. Važno je da ova Vlada stvara jedan posve drugačiji komotniji ambijent”, kazao je Dervišević.

Zato je Finansijskoj policiji FBiH, tvrdi, puno lakše raditi kad zna da iza nje stoji iskrena podrška i opredijeljenost da se država suprotstavi teškim oblicima finansijskog kriminala.

“Siguran sam kako će i u FBiH morati doći vrijeme kada će se kriminalci bez obzira na funkcije i moć pravedno procesuirati i kažnjavati, jer ovako se ne pravi država nego urušava”, zaključio je Dervišević.

Fena
Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

CLOSE
CLOSE