Kalesija 12°

Peter Sorensen: Ovo može biti evropska godina za BiH

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen bio je domaćin zvaničnog prijema koji je u povodu Dana Evrope upriličen u srijedu navečer u Sarajevu za predstavnike raznih nivoa vlasti u BiH, međunarodne zajednice, nevladinih organizacija i druge zvaničnike.

On je tom prilikom istakao da je u protekloj godini primjetan napredak u BiH, te precizirao da su usvojeni zakoni koji predstavljaju ključne korake na putu ove države prema evropskim integracijama.

Evropska unija je ovdje. Vi ste ovdje i radimo zajedno. Važno je da radimo zajedno jer građani ove države od nas traže da bude tako. Naša je zajednička odgovornost – institucija, političara i građanskog društva da to uspijemo zbog njih, uz ostavljanje svih drugih pitanja i interesa po strani“, kazao je.

Sorensen je naglasio da 2012. može biti evropska godina za BiH, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može stupiti na snagu ako se učini vjerodostojan napor na provedbi presude u slučaju Sejdić – Finci.

Zauzvrat EU je posvećena evropskoj budućnosti BiH i spremna je pružiti tehničku i finansijsku pomoć“, istaknuo je.

Robert Shuman predstavio je 9. maja 1950. godine svoj prijedlog o stvaranju organizirane Evrope, neophodne za održavanje mirnih odnosa što se smatra početkom stvaranja današnje Evropske unije.

Na prijemu Sorensen je istakao da su mir, solidarnost, saradnja i dostignuća za građane, kao Shumanovi i ciljevi EU još veoma važni.

“Rezultati iz proteklog perioda govore mi da zajedno možemo ispuniti ove ciljeve. Uvjeravam vas, uime EU u BiH, da smo mi spremni. Radujem se našem budućem radu i bržem napretku ove države prema EU“, poručio je Sorensen.

Fena

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

CLOSE
CLOSE