Kalesija 12°

VIDEO/ Falcao i Diego srušili san Baskijaca: Atl. Madrid – Ath. Bilbao 3:0

Fudbaleri Atletico Madrida osvajači su Evropske lige za sezonu 2011/2012, nakon što su u finalu savladali Athletic Bilbao sa 3:0.

Veliko finale igralo se na Arena Națională stadionu u Bukureštu, pred oko 53.000 gledalaca. Zaista, sjajna atmosfera u glavnom gradu Rumunije, gdje je pristiglo oko 30.000 navijača iz Španije, te su mnogi zadnjih dana u šali govorili kako se u Bukureštu priča samo španski jezik.

Početak susreta donio je napade Madriđana, koji su odmah u drugom minutu preko Adriana imali dobru šansu, no nije bilo veće opasnosti po Gorku Iraizoza. Najbolji igrač Jorgandžija, Radamel Falcao, zatresao je mrežu Baskijaca u sedmoj minuti. Kolumbijac je primio loptu na ivici šesnaesterca, predriblao nekoliko igrača Bilbaa, te odmjerenim i preciznim udarcem savladao Iraizoza.

Fernando Llorente, najistureniji igrač Athletica večeras, imao je priliku u 11. minuti, ali lopta nakon šuta glavom odlazi pored gola. Prvu pravu priliku za ekipu Marcela Bielse bilježimo u 19. minuti, kada je Llorente zamalo bio neprecizan.

Igrao se 34. minut kada je Falcao svojim drugim golom srušio sve nade baskijske ekipe. Amorebieta se poigravao, Arda Turan oduzeo loptu, te sjajno uposlio 26-godišnjeg Kolumbijca, koji se sjajno snalazi. Tada je bilo jasno da će u duelu dva argentinska stručnjaka slaviti onaj mlađi, Diego Simeone.

Na petnaestominutni predah se otišlo sigurnim vodstvom Madriđana. U nastavku su Lavovi iz Baskije na sve načine pokušali savladati Thibauta Courtoisa. Oscar De Marcos je u 73. minuti imao najbolju priliku za Bilbao, no iz dobre pozicije šutirao je daleko preko gola. Uglavnom se igralo na polovini Jorgandžija, ali sve su to bili bezidejni napadi Athletica. Do kraja, tačnije u 80. minuti, Falcao je propustio doći do hat-tricka, jer je njegov šut zaustavila stativa. Konačnih 3:0 postavio je Diego u 85. minuti, nakon sjajne kontre Atletica. Nanizao je Brazilac nekoliko protivnika, šutirao iskosa sa lijeve strane, a golman baskijske ekipe nije imao šanse.

Tako smo nakon deset mjeseci borbe, 203 odigrane utakmice, dvije diskvalifikacije i 194 sudionika iz 53 evropske zemlje dočekali i pobjednika. Atletico Madrid podigao je trofej namijenjen pobjedniku Evropske lige po treći put u historiji, u sedam odigranih finala.


scsport.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

CLOSE
CLOSE