Kalesija 12°

Obilježen “8. maj – Dana otpora i stradanja Bošnjaka MZ Memići

U organizaciji ODB “23.maj” Kalesija, ogranak MZ Memići i koordinaciji sa MIZ Kalesija i Džematskim odborom Memići Centar obilježena je 20. godišnjica i 11. tradicionalno obilježavanje  “8. maja – Dana otpora i stradanja Bošnjaka MZ Memići”.

Program je započeo malonogometnim turnirom u Memićima 6.maja i vjerskim programom 8. maja 2012.godine u Hemlijašima gdje je proučen tevhid sa prigodnim vazom u džamiji u Hemlijašima.

Program je nastavljen u Memićima ispred centralnog spomenika šehidima i civilnim žrtvama agresije na BiH, učenjem fatihe i izvođenjem recitacija članova recitatorske sekcije OŠ Memići Adne Mehmedović i Tarika Joldića.

Mjesni imam ef. Muhamed Jahić proučio je ašare i obratio se prigodnim vazom.

U ime boračkih – šehidskih organizacija obratio se Mirzet Alić, predsjednik ODB “23.maj” Kalesija.

Prisutnima su se obratili i učesnici prvog oružanog otpora srpskom agresoru 8. maja 1992. godine u MZ Memići sa kratkim historijskim podsjećanjem na događaje tog dana navodeći da je tačno prije 20. godina u MZ Memići pružen je prvi organizovan otpor agresoru i tom prilikom su pale prve žrtve i zarobljavanja, navodeći da je ujedno taj dan izvršen i desant u rejonu Pandurice.

U ime općine Kalesija cvijeće je položio općinski načelnik Rasim Omerović koji se obratio članovima porodica i prisutnima pozivajući na jedinstvo u Memićima. Podjelio je suosjećanje sa porodicama i podsjetio posebno mlađe naraštaje da se naši šehidi ne smiju zaboraviti i da moramo redovno i masovnije posjećivati naša spomen-obilježja.

U programu je istaknuto je tokom agresije na BiH na prostoru sjeveroistočnog dijela općine Kalesija u naseljima: Caparde, Hajvazi, Kusonje, Papraća, Matkovac, Borogovo, Sajtovići, Šeher, Like, Drvenice, Jelovo Brdo, Mahala, Bulatovci, Memići, Hemlijaši i Zukići ubijeno je oko 140 osoba.

Tradicionalno su pročitana imena 25. poginulih boraca i 17. civilnih žrtava rata iz MZ Memići.

Mirzet Alić je dodjelio zahvalnice najuspješnijim ekipama i pojedincima na malonogometnom turniru. Treba naglasiti da maldi fudbaleri sa svojim trenerima već tradicionalno više godina sportskim sadržajima svojim igrama doprinose u obilježavanju 8.maja.

Glavni slogan obilježavanja 8. maja je:

DA SE ZLOČIN NE ZABORAVI I DA SE ZLO NIKADA VIŠE NIKOME NE PONOVI

Prisutni su pozivani da se 10. maja pridruže obilježavanju 20. godišnjice pogibije Mehdina – Senada Hodžića, narodnog heroja.

S.H.

Foto zapis:

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

CLOSE
CLOSE