Kalesija 21°

Radnici trgovine i uslužnih djelatnosti u BiH nemaju pravo da slave 1. maj?!

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH organizira press-konferenciju zajedno u nedjelju, 29. aprila, kako bi javnosti prezentovali činjenice da radnici u trgovinama imaju najlošije uslove rada u poređenju sa radnicima iz drugih sektora, te kako bi prezentovali posebnu publikaciju kojom dokazuju svoje tvrdnje.

“Iako trgovina predstavlja jednu od osnovnih privrednih djelatnosti u Bosni i Hercegovini koja ostvaruje najveće prihode i rashode u državi, te time značajno utiče na ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, radnici u trgovinama imaju najlošije uslove rada u poređenju sa radnicima iz drugih sektora”, saopšteno je iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Dodaje se da mnogi poslodavci, ne samo privatne firme već i javna preduzeća, svojim radnicima ne isplaćuju plate više mjeseci, ne uplaćuju im doprinose za PIO/MIO, regres za godišnji odmor, naknade za topli obrok i prevoz.

“Kod privatnih poslodavaca umjesto osmočasovnog radnog vremena radnici rade i po 12 sati, ne plaća im se noćna smjena, kao ni prekovremeni rad. Veliki broj zaposlenika nema sklopljeni ugovor o radu sa poslodavcem i rade na ‘crno’. Oni radnici koji se sindikalno organizuju i javno usprotive ovakvim uslovima rada često dobiju i otkaz”, navodi se u saopštenju.

Sindikalni povjerenici, kojem poslodavac po zakonu ne može dati otkaz bez odobrenja entitetskog ministra rada, ostaju bez posla i godinama se bore po sudovima da se vrate na posao, a ovakvih predmeta na sudovima ima hiljade.

“Često radnici ukazuju i na probleme korupcije u ovom pogledu, odnosno uvezanosti poslodavaca sa predstavnicima vlasti, ali tužilaštva ne pokreću istrage. Bojeći se posljedica, mnogi radnici ne smiju javno da govore o uslovima u kojima rade niti da se udruže u sindikat kako bi ih zaštitio, te time nastavljaju da rade u nehumanim i nedostojanstvenim uslovima”, navodi se u saopštenju sindikata.

Kako bi razbio ovaj „začarani“ krug radničke sutnje i marginalizacije, Sindikat trgovine proveo je istaživanje 14 ličih istorija radnika koje su objavljene u publikaciji koja će biti prezentovana.

Te lične otkrivaju, ne samo kršenja prava radnika od strane poslodavca nego i korupciju, kriminal, nepotizam, potkupljene sindikate, i malverzacije u procesima privatizacije.

Dodaje se da na 1.maj – Međunarodni praznika rada, radnici u trgovinama i ugostiteljskim objektima ponovo ni ove godine nemaju pravo.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

CLOSE
CLOSE