Kalesija 26°

Policijska akcija “Diploma 2″: Diplome prodavali i državnim službenicima

Dragan Ćućuz (40) iz Brda kod Mrkonjić Grada i Borislav Lakić (32) iz Podrašnice kod Mrkonjić Grada uhapšeni su u utorak u okviru akcije kodnog naziva “Diploma 2″ na razbijanju kriminalne grupe koja se bavila štampanjem i distribucijom falsifikovanih diploma.

Zajedno sa Ćućuzom i Lakićem u akciji banjalučke policije i Tužilaštva uhapšeno je 16 osoba u Banjaluci, Prijedoru i Šipovu koji su bili u lancu grupe. Izvor “Nezavisnih” blizak istrazi potvrdio je da su falsifikovane diplome prodavane po cijenama od 2.000 do 3.000 KM u zavisnosti od “vrijednosti”.

Među uhapšenima su R.M. i još dvije osobe iz banjalučkog naselja Borik, koji su bili posrednici između Ćućuza i “kupaca” sa područja Banjaluke. Ćućuza i Lakića terete da su u ilegalnoj štampariji smještenoj u Ćućuzovoj kući organizovali štampanje diploma srednjih škola, uvjerenja o položenim državnim ispitima, te druge licence i službene isprave.

Izvor “Nezavisnih” blizak istrazi pojasnio je da je “štamparija radila po potrebi” a bila je smještena u kući Ćućuza u selu Brdo, udaljenom tri kilometra od Mrkonjić Grada. “Ćućuz je štampao falsifikovane dokumente, a Lakić je nalazio kupce i prodavao ih na području Mrkonjić Grada ili bi se oni javljali direktno Lakiću, ukoliko bi im trebala diploma za zaposlenje ili potrebnu stručnu spremu na radnom mjestu, gdje su već radili. Falsifikovane diplome prodavane su u državnim, ali i privatnim preduzećima i ustanovama”, naveo je izvor blizak istrazi. Policijska akcija započela je juče u jutarnjim časovima i to nakon višednevnog praćenja Ćućuza i Lakića.

Osim “štamparije”, kod Ćućuza je pronađeno više pripremljenih diploma za “štampanje”, samo su čekani potencijalni kupci. Akcija pripadnika Stanice javne bezbjednosti Mrkonjić Grad, uz podršku Jedinice za specijalne namjene CJB Banjaluka, započela je ujutro, a okončana oko 13 časova. Zajedno s osumnjičenim organizatorima policija je juče u Mrkonjić Gradu, Šipovu, Prijedoru i Banjaluci uhapsila više osoba koje su od Ćućuza i Lakića kupovale falsifikovana službena dokumenta.

Oni će, kako saznajemo, nakon saslušanja biti pušteni na slobodu, a u narednom krivičnom postupku imaće status svjedoka. Iz Okružnog tužilaštva Banjaluka i CJB Banjaluka juče je kratko saopšteno da su u akciji kodnog naziva “Diploma 2″ pronađene falsifikovane diplome, uhapšeno više osumnjičenih koji će nakon kriminalističke obrade u policiji biti sprovedeni na dalje saslušanje kod nadležnog tužioca u Područnoj kancelariji Tužilaštva u Mrkonjić Gradu.

Prosvjetna inspekcija

Radmila Pejić, glavni republički prosvjetni inspektor, izjavila je juče da je inspekcija u ranijem periodu imala prijave o krivotvorenju diploma srednjih škola, te da su te prijave dostavljane MUP-u i nadležnim tužilaštvima. “Konkretno za slučaj Mrkonjić Grad nismo upoznati, ali znamo da je bilo drugih prijava koje smo prosljeđivali nadležnim institucijama”, pojasnila je Pejićeva. Prosvjetna inspekcija je u 2011. godini kontrolisala zakonitost sticanja i izdavanja 161 školske isprave, od toga osam u osnovnim, 104 u srednjim školama i 49 na visokoškolskim ustanovama. Srednjim školama je naloženo da ponište 22 diplome, a visokoškolskim ustanovama tri diplome.

Nezavisne Novine

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

CLOSE
CLOSE