Kalesija 26°

Istraživanje: Zašto baterija na mobitelu kratko traje?!

Mnogi ljudi danas su postali gotovo ovisni o svojim (pametnim) telefonima – s njima razgovaramo s prijateljima, šaljemo poruke, mailove, fotografiramo, na njima slušamo muziku i pregledavamo internetske stranice, a većina korisnika ima isti problem – trajanje baterije.

Jedno je istraživanje nedavno pokazalo da su jedan od velikih krivaca za kratko trajanje baterije besplatne mobilne aplikacije koje se finansiraju oglašavanjem i upravo konstantno učitavanje tih oglasa utiče na veće opterećenje baterije.

Naučnici sa Stanford Universityja nedavno su proveli novo istraživanje u kojem su pronašli još jednog ‘krivca’ za brzo pražnjenje baterija na mobilnim telefonima – to su mobilne internet stranice, odnosno njihovo loše kodiranje.

U testu kojeg su proveli koristeći pametne telefone koji rade na Googleovom Androidu najgorom stranicom pokazao se Apple.com koji nema stranicu optimiziranu za mobilni pristup, dok se najboljom i energetski najučinkovitijom stranicom pokazao Googleov Gmail.

U objavljenom izvještaju kojeg je prenio BBC stoji da, usprkos rastućoj popularnosti mobilnog surfanja, brojne internetske stranice i dalje nisu optimizirane za pristup putem mobilnih uređaja te su takve stranice odgovorne za povećano trošenje baterija telefona.

Naučnici su tako na primjeru jedne od najpoznatijih internetskih stranica Wikipedije pokazali kako se s nekim promjenama u njenom dizajnu (npr. korištenjem .jpg umjesto .png i .gif slika), potrošnja energije može smanjiti za trideset posto – i to bez ikakvog uticaja na korisničko iskustvo surfanja ovom stranicom.

Sigurno je da stvari poput besplatnih aplikacija i loše kodiranih mobilnih stranica utiču na bržu potrošnju baterije, no veći su problem veliki ekrani, snažni procesori i (višesatno) korištenje mobilnog interneta zbog kojih nekim korisnicima baterije na pametnim telefonima ne mogu izdržati niti jedan cijeli dan.

 

dnevnik.hr

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

CLOSE
CLOSE