Kalesija 26°

FBI: Stotine hiljada korisnika u julu će ostati bez interneta

Za mnoge korisnike svjetske mreže ovog ljeta neće biti moguće da se konektuju na internet. Mnogi od njih ne znaju da je njihov problem počeo kada su međunarodne hakerske grupe postavile lažni oglas koji 9. jula treba da preuzme kontrolu nad zaraženim kompjuterima širom svijeta, javljaju svjetski mediji

FBI je prije nekoliko mjeseci postavio sigurnosnu mrežu koristeći vladine kompjutere kako bi spriječio prekid interneta za korisnike koji su dobili virus. Međutim, taj sistem treba da se ugasi.

FBI preporučuje korisnicima da posjete sajt www.dcwg.org, na kome će se informisati da li su “inficirani” i gdje će im biti objašnjeno kako da riješe problem.

Mnoge žrtve ni ne znaju da su im kompjuteri pokupili virus, iako im je hakerski softver vjerovatno usporio surfovanje i onemogućio im antivirusne softvere, zbog čega su im kompjuteri podložniji drugim problemima.

Hakeri su uspjeli da upadnu u, pretpostavlja se, više od 570.000 kompjutera širom svijeta. Oni koriste nedostatke u operativnom sistemu Microsoft Windows i, između ostalog, instaliraju štetne softvere koji isključuju apdejtovanje antivirusa.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

CLOSE
CLOSE