Kalesija 25°

U Šeheru obilježen Dan bošnjačke dijaspore

U srijedu, 11.04.2012. god., prigodnim vjerskim programom obilježen je Dan bošnjačke dijaspore. Domaćin manifestacije je bio džemat Šeher.

Nakon podne-namaza u džamiji u Šeheru upriličena je vjerska manifestacija povodom Dana bošnjačke dijaspore.

Glavni imam MIZ Kalesija u svom govoru između ostalog je rekao kako je „dijaspora sjeme rasuto koje treba sakupiti, jer su Bošnjaci danas rasuti po cijelom svijetu, a i sve je više onih koji napuštaju BiH i odlaze u dijasporu“.

Govoreći o terminološkom značenju riječi dijaspora, Ever ef. Alić, glavni imam MIZ Kalesija  proanalizirao je stanje naše „rasutosti“ po svijetu i „odsutnosti“ iz rodnog mjesta.
– S vremena na vrijeme naša dijaspora se okupi tamo odakle je potekla, ali ponovo postaje „sjeme rasuto“ koje treba okupiti u džemat, zajednicu!, bila je jedna od poruka glavnog imama MIZ Kalesija.

Rijad ef. Sakić, imam džemata Šeher i današnji domaćin, u uvodnom obraćanju se zahvalio MIZ Kalesija što je džemat Šeher počastio domaćinstvom današnje manifestacije, jer povratnici, odnosno džematlije džemata Šeher vrlo dobro znaju šta znači „rasuti se pa se ponovo okupiti.

Vjerskim programom, odnosno učenjem mevluda i ilahija upotpunjena je današnja manifestacija, a na kraju programa Bilal ef. Husić, imam Čaršijske džamije u Kalesiji proučio je dovu u kojoj je zamolio Allaha dž.š. za bolje stanje bošnjačkog naroda, ljepšu i berićetniju budućnost.

mizkalesija.com

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Udruženje “Đerdan” Vukovije Donje dobilo svoje prostorij …

Putevi u BiH: Izvode se sanacioni radovi na mnogim dionicama

Servisne informacije iz Živinica (27. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (27. 9. 2024.)

Izraelski mediji: Kopnena invazija na Liban je “zamka”, He …

CLOSE
CLOSE