Kalesija 21°

U Kalesiji najviše razvoda

U Bosni i Hercegovini institucija braka je sve više u  krizi. To pokazuju podaci da se iz godine u godinu povećava broj razvoda, a smanjuje broj novosklopljenih brakova. Provjerili smo kakva je situacija na području Tuzlanskog kantona kada su u pitanju razvodi i novosklopljeni brakovi.

U Tuzlanskom kantonu, statistike i nisu tako zabrinjavajuće kada je u pitanju broj novosklopljenih brakova, s obzirom da je u 2011.godini zabilježeno blago povećanje u odnosu na 2010. Tako se u prošloj godini vjenčalo 2611 parova, što je 69 sklopljenih brakova više nego u 2010. godini. Najviše vjenčanja je evidentirano u općinama Tuzla, Gračanica i Živinice.

“U 2011. godini, u odnosu na 2010., najveće smanjenje je zabilježeno u općinama Srebrenik 33 braka i Kalesija 21 brak, dok je u općini Živinice sklopljeno čak 105 brakova više”, kaže Hidajeta Čolović iz Federalnog zavoda za statistiku.

Kad su u pitanju razvedeni brakovi, bilježi se blagi porast. Tako su u prošloj godini razvedena 253 braka što je za četiri više nego u 2010. godini, kada je zabilježeno 249 razvoda.

“Najveći broj razvedenih brakova bilježi se u općini Kalesija 43, zatim u Živinicama 39 i po 35 u općinama Gračanica i Tuzla”, ističe Čolović.

Sudeći prema anketi, koju smo proveli na ulicama Tuzle, građani su mišljenja da se mladi teško odlučuju na brak zbog teške finansijske situacije, te da je nedostatak novca jedan od razloga za povećan broj razvedenih brakova.

Brak je društvena zajednica dvoje ljudi, koja je u većini slučajeva bazirana na njihovoj međusobnoj emocionalnoj vezi. Vremenom ta veza slabi, i to je jedan od razloga zbog čega se sve više osoba u starijoj životnoj dobi odlučuje na razvod.

RTV Slon

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Udruženje “Đerdan” Vukovije Donje dobilo svoje prostorij …

Putevi u BiH: Izvode se sanacioni radovi na mnogim dionicama

Servisne informacije iz Živinica (27. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (27. 9. 2024.)

Izraelski mediji: Kopnena invazija na Liban je “zamka”, He …

CLOSE
CLOSE