Kalesija 11°

TK: Iz oblasti krvnih, seksualnih delikata i droga u martu podignuto 25 optužnica

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u martu 2012. godine podiglo 249 optužnica protiv 309 osoba. Doneseno je 235 naredbi o provođenju istrage protiv osoba za koje postoje osnovi sumnje da su počinioci različitih krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona.

˝U toku prošlog mjeseca su okončane 294 istrage, od čega su u pomenuta 249 predmeta podignute optužnice, u 13 predmeta je donesena odluka o obustavi istrage, te su istrage protiv određenih osoba spojene za više počinjenih krivičnih djela u jednom predmetu. U proteklom mjesecu su donesene 42 naredbe da se istraga neće provoditi˝, saopćio je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Najviše optužnica za krivična djela iz oblasti imovinskih delikata

Najviše optužnica podignuto je za krivična djela iz oblasti imovinskih delikata među kojima je 39 optužnica za teške krađe, 23 optužnice za krivično djelo šumske krađe i 22 optuženja za krađe. Za krivično djelo oštećenje tuđe stvari je podignuto 13 optužnica, dok je za krivična djela iz oblasti saobraćajnih delikata podignuto ukupno 18 optužnica.

Krvni, seksualni delikti i droga

Iz oblasti krvnih, seksualnih delikata i droga u martu je podignuto 25 optužnica za krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga i 3 optužnice za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Također je podignuta jedna optužnica za ubistvo, 16 optužnica za nasilje u porodici, 6 optužnica za lake i 14 za teške tjelesne povrede. Deset optužnica je podignuto za krivično djelo nasilničko ponašanje

Za privredni kriminal i korupciju podignuto 10 optužnica

Iz oblasti privrednog kriminala i korupcije je podignuto 10 optužnica. Po jedna za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, nesavjestan rad u službi i obmanu pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, te 7 optužnica za različite oblike krivotvorenja isprave.

Tužilaštvo je u proteklom mjesecu sudijama za maloljetnike u nadležnim općinskim sudovima podnijelo 9 zahtjeva za pokretanje pripremnog postupka protiv 10 maloljetnika. Također je, nakon okončanja pripremnih postupaka, prema maloljetnim počiniocima krivičnih djela, nadležnim sudovima predloženo izricanje odgojnih mjera i preporuka u 13 predmeta protiv 16 maloljetnih osoba. U jednom predmetu je za maloljetnika predloženo upućivanje u odgojno-popravni dom, za 8 maloljetnika je predložen pojačan nadzor organa socijalne zaštite, dok je za 7 maloljetnika predložen pojačan nadzor roditelja.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Izraelski mediji: Kopnena invazija na Liban je “zamka”, He …

Koga je štitio i zbog čega je šutio Mujo Mujkić svih ovih 12 godin …

Otvaranje poslovnog inkubatora u Kalesiji podstrek mladim ljudima za p …

Ima li dna, da se odrazimo: Kako to da SDA(ovci) u Kalesiji ima(ju) kl …

Nakon 10 godina Sajam knjiga ponovo u Tuzli

CLOSE
CLOSE