Kalesija 12°

U Evropi i kod nas sve manje oborina: Padavine ohrabruju, ali se svi plaše procjena o sušama

April je u BiH počeo u znaku padavina, ali ovaj mjesec bit će topliji i s manje padavina od višegodišnjeg prosjeka, potvrdio je za “Avaz” Željko Majstorović, klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Nestabilno jučerašnje vrijeme donijelo je i veće količine snježnih padavina u pojedinim dijelovima države.

Ipak, evropski stručnjaci u ovoj oblasti procjenjuju da će Stari kontinent, pa i naš region, ove godine imati problema sa sušama. Za svojevrsnu uvertiru u takve prognoze već se uzima primjer marta, tokom kojeg je palo kiše daleko manje od uobičajenih količina.

– Na svim područjima u BiH u martu je bilo izuzetno malo padavina. Primjer je Sarajevo, u kojem je palo svega 13 litara po metru kvadratnom, a prosjek je oko 70 litara. Ali, u ovom trenutku ne možemo znati precizne podatke o sušama – ističe Majstorović.

Od procjena iz Evrope posebno strahuju poljoprivrednici, koji su se obradovali jučerašnjim padavinama. No, Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, naglašava da će posebno biti pogođena ratarska proizvodnja ako nas padavine zaobiđu.

– Naša država nije se dovoljno bavila rješavanjem problema sistema navodnjavanja, ali ove klimatske promjene koje su sve izraženije, trebale bi natjerati nadležne da se ozbiljnije pozabave ovim problemom – upozorava Jeleč.

Avaz

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Izraelski mediji: Kopnena invazija na Liban je “zamka”, He …

Koga je štitio i zbog čega je šutio Mujo Mujkić svih ovih 12 godin …

Otvaranje poslovnog inkubatora u Kalesiji podstrek mladim ljudima za p …

Ima li dna, da se odrazimo: Kako to da SDA(ovci) u Kalesiji ima(ju) kl …

Nakon 10 godina Sajam knjiga ponovo u Tuzli

CLOSE
CLOSE