Wed.0920:28
Kalesija 13°

Na pomolu generalni štrajk zbog smanjenja plaća zaposlenim u institucijama BiH

Reprezentativni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH poručio je da će zaposleni u oko 25 institucija, koje obuhvata ovaj sindikat, stupiti u generalni štrajk i organizovati masovne proteste ako Vijeće ministara BiH donese odluku o smanjenju plata u ovoj godini za pet posto.

Oni su na današnjoj konferenciji za novinare upozorili da, iako još nemaju pravih informacija o mogućem smanjenju plata, o čemu su saznali iz medija, ni po koju cijenu neće dozvoliti ponovno smanjenje osnovice plate koja je 2009. godine smanjena sa 535 KM na 498 KM, te predložili da se uštede u budžetu naprave na druge načine.

U Sindikatu traže stupanje u što hitnije pregovore sa Ministarstvom finansija BiH i Vijećem ministara kao njihovim poslodavcem, navodeći da postoji mogućnost da im u prvoj polovini godine plate budu smanjene za pet posto, a u drugoj polovini godine još za pet posto, što je krajnje neprihvatljivo.

Predsjednik Sindikata Jure Bilić rekao je da će Sindikat prvo sačekati reakciju Vijeća ministara BiH na današnje stavove, pa tek onda odlučiti o daljim koracima, istakavši da smanjenje plata nema zakonsku osnovu jer u BiH nije ugrožena makroekonomska stabilnost.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata Rasim Šećerović rekao je da Sindikat nije imao nikave konsultacije sa Vijećem ministara u vezi sa mijenjanjem osnovice plate, što je zakonom predviđena obaveza.

Prema njegovim riječima, Sidikat je već ponudio Vijeću ministara svoj prijedlog mjera za program štednje, ali to nije prihvaćeno.

Potpredsjednik sindikata Vesko Drljača naglasio je da današnja konferencija za novinare i sveukupne aktivnosti Sindikata imaju za cilj da preduprijede mogućnost smanjenja plata i da omoguće uključivanje u aktivne pregovore o tome sa Savjetom ministara.

U Sindikatu traže i početak pregovora sa Vijećem ministara o zaključivanju kolektivnog ugovora.

Plate pripadnika policijskih agencija na nivou BiH iznose oko 650 KM, a državnih službenika od 1.040 do 1.200 KM, naveli su u Sindikatu.

Prema nacrtu budžeta institucija BiH za 2012. godinu, koje je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, u skladu sa Globalnim fiskalnim okvirom usvojenim na posljednjoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH, ove godine trebalo bi da budu ostvarene višemilionske uštede na nivou BiH, a najveće uštede trebalo bi da budu ostvarene smanjenjem osnovice za platu zaposlenim u institucijama BiH od pet posto.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Koga je štitio i zbog čega je šutio Mujo Mujkić svih ovih 12 godin …

Otvaranje poslovnog inkubatora u Kalesiji podstrek mladim ljudima za p …

Ima li dna, da se odrazimo: Kako to da SDA(ovci) u Kalesiji ima(ju) kl …

Nakon 10 godina Sajam knjiga ponovo u Tuzli

Udruženje Privatnih predškolskih ustanova TK organizuje dječiji fes …

CLOSE
CLOSE