Kalesija 23°

Skuplje gorivo izazvat će lanac poskupljenja u BiH

Komentarišući novo poskupljenje dizela i BMB-a 95, čija je cijena od jučer 2,50 KM po litru, Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH, ističe da će to izazvati veliki udar na standard građana.

Kako objašnjava, rast cijena nafte sa sobom donosi lanac poskupljenja u svim oblastima.

“Rast cijena energenata dovest će do domino-efekta na cijene u ostalim oblastima. Ovo što se desilo dovoljno je da se upali znak za uzbunu, jer građani neće moći podnijeti nova poskupljenja”, kaže Hasić, piše Dnevni avaz.

On ističe da ne postoje opravdani razlozi za novo povećanje cijene nafte u ovako kratkom periodu te da vlasti moraju reagovati.

“Vlasti u BiH trebale bi imati odgovarajući mehanizam da odgovore na ovo. Ne smiju sada biti nijemi posmatrači, samo evidentirati i prihvatati zahtjeve distributera. Moraju zaštititi građane, naći model i mehanizam i uskladiti prodajne cijene energenata s kupovnom moći građana”
, kaže Hasić.

Kako objašnjava, u mnogim zemljama cijene goriva smiju dizati samo ako cijene na međunarodnom tržištu narastu za više od četiri posto tokom 22 radna dana.

Prema svemu sudeći, ovo ide psihološkoj cijeni prema tri marke po litru, a profita imaju jedino distributeri”, tvrdi Hasić.

Vijana Vidović iz Odjela za cijene u Federalnom ministarstvu trgovine kaže da su prvi zahtjevi distributera za poskupljenje goriva počeli stizati 16. marta.

“Od petka je stiglo 190 obrazaca zahtjeva za poskupljenje. Datum korigovanja cijena na nekim pumpama je počeo, a u cijeloj Federaciji gorivo će sigurno poskupjeti do kraja sedmice”, kaže Vidović.

Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza Udruženja potrošača BiH, kaže da će povećanje cijena energenata ugroziti kućni budžet i kupovnu moć potrošača.

“Više do 70 posto potrošača pribojava se poskupljenja”, kaže Bulić.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Otvaranje poslovnog inkubatora u Kalesiji podstrek mladim ljudima za p …

Ima li dna, da se odrazimo: Kako to da SDA(ovci) u Kalesiji ima(ju) kl …

Nakon 10 godina Sajam knjiga ponovo u Tuzli

Udruženje Privatnih predškolskih ustanova TK organizuje dječiji fes …

Melisine sedžade putuju u mnoge zemlje Evrope: Cijela priča započel …

CLOSE
CLOSE