Kalesija 23°

Eronet i dalje po svom, ko “šiša” zakon, kazne i korisnike

“Razlog kašnjenja uvođenja usluge prenosivosti broja je duga procedura nabavke opreme temeljem odredbi Zakona o javnim nabavkama. Nažalost, zbog toga smo kasnili s implementacijom ove usluge. Oprema je nabavljena i montira se tako da ćemo uskoro biti u mogućnosti pružiti ovu uslugu. Uvođenjem ove usluge nedvojbeno će najviše profitirati upravo HT Eronet, jer smo uvjereni da će veliki broj korisnika drugih operatera preći na našu mrežu, a zbog pristupačne i raznolike ponude usluga koje nudimo.” Ovo šturo saopštenje smo 11.02. dobili na upit o razlozima kašnjenja uspostavljanja usluge prenosivosti broja JP Hrvatske telekomunikacije iz Mostara. Pogađate, uslugu prenosivosti brojeva ova operater još uvijek nije omogućio.

Da bi pomenuta usluga postala dostupna svim bh. građanima potrebno je da sve tri telekom operatera budu spremna na pružanje takve usluge. U sklopu aktivnosti koje provodi Regulatorna agencija za komunikacije na stvaranju uslova za pružanje ove usluge, 1. januara 2012. utvrđeno je da je BH Telecom izvršio potrebne aktivnosti te da je spreman za pružanje usluge, Telekom Srpske a.d. Banja Luka bio je spreman već 30. juna prošle godine.

Iz JP Hrvatske telekomunikacije Mostar žalili su se na pojedine negativne odredbe Zakona o javnim nabavkama i prilikom sastanka s delegacijom Vlade FBiH prošlog mjeseca, žaleći se da sporne odredbe usporavaju poslovanje, navodeći ih kao razloge zbog kojih ova kompanija kasni s uvođenjem usluge prenosivosti brojeva. Također, tvrdili su da prilikom izricanja kazna od 95.000 KM koja im je uslijedila iz RAK-a, u razmatranje pri donošenju odluke nije uzeta “duga i komplicirana” procedura. E sad bi se i najveći laik zapitao kako to da je, procedura temeljena zakonom, duga i komplicirana samo za HT Eronet, a nije za M:tel i BH Telecom?

Uprkos novčanoj kazni i teškom kršenju koje unosi širi poremećaj na tržište javnih telefonskih usluga, HT Eronet još uvijek bh. građanima nije omogućio ono što je po zakonu dužan. Osim što “zavlače” korisnike, ne poštuju zakon, ovaj operater je najskuplji u BiH. Naime, jeftinije je s M:tela i BH Telecoma pozivati brojeve u HT Eronetu nego iz HT Eroneta. S uspostavom od 0.05 KM po pozivu, to već postaje smiješno koliko je skuplje. Za 60 minuta prema Eronetu, iz Eroneta (60 poziva po 1 minuti) se plati 19,2 KM + PDV, dok iz drugih mreža samo 14.4 KM + PDV što je skoro 5 KM jeftinije. Najpovoljnije pozivi unutar mreže ima BH Telecom, piše livno-online.com.

I da ironija bude veća, uprkos svemu, u HT Eronetu su i dalje sigurni da će uvođenjem usluge prenosivosti brojeva, najviše profitirati upravo oni jer su uvjereni da će veliki broj korisnika drugih operatera preći na njihovu mrežu, kako kažu “zbog pristupačne i raznolike ponude usluga koje nude.” Bilo bi dobro kad bi prvo omogućili pomenutu uslugu pa onda nek građani sami odluče koji im operater najviše odgovara. Ali, ovu kompaniju očito previše ne dotiče niti kazna niti zakon, a o dobrobiti korisnika, zbog koji na kraju krajeva i postoje, da ne pričamo.

Source.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Otvaranje poslovnog inkubatora u Kalesiji podstrek mladim ljudima za p …

Ima li dna, da se odrazimo: Kako to da SDA(ovci) u Kalesiji ima(ju) kl …

Nakon 10 godina Sajam knjiga ponovo u Tuzli

Udruženje Privatnih predškolskih ustanova TK organizuje dječiji fes …

Melisine sedžade putuju u mnoge zemlje Evrope: Cijela priča započel …

CLOSE
CLOSE