Kalesija 21°

Radnici u BiH su zbunjeni i zaplašeni

Iako se brojni investitori slažu da Bosna i Hercegovina ima potencijala za razvoj industrije, energetike i turizma zavodi za zapošljavanje evidentiraju oko 540.000 nezaposlenih zbog čega su zaposleni radnici zbunjeni i zaplašeni kada je u pitanju ostvarivanje boljih uvjeta rada, tvrdi predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Ona ističe da je u BiH malo onih poslodavaca kojima je primarni cilj razvoj biznisa te dodaje da sindikati koji pregovaraju s njima za ostvarivanje svojih prava za stolom sjede s poslodavcima koji jedino teže što bržem sticanju što većeg bogatstva.

Stoga su radnici često suočeni s onom užasnom rečenicom “ako ti nećeš raditi pod ovim uvjetima za 200 KM ima onih koji će raditi na ovom mjestu“, a nerijetko oni koji su bili najglasniji i tražili formiranje sindikata bivaju otpušteni, naglašava Mišić.

Činjenica je, kaže Mišić, da je socijalni dijalog proizvod svjetskih finansijskih asocijacija i veoma lako se nametnuo kao moguće rješenje problema za radnike, ali se u praksi pokazalo da je socijalni dijalog “otupio oštricu sindikata i da se sve više problemi pokušavaju rješavati za pregovaračkim stolom, za kojim sjede osobe koje diktiraju pravila“.

Kada je u pitanju zbunjenost radnika predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kaže da je zbunjenost prisutna zbog neuređenog sistema na državnom nivou, ali i dodaje da su u ovom sindikatu kolektivnim ugovorima uredili prava radnika, te ističe da u FBiH veliki problem predstavlja 23 posto radne snage na “crnom tržištu”.

Međutim, on je podsjetio da je u toku rasprava o novom zakonu o radu nakon čijeg usvajanja će se ponovo morati pristupiti izradi novih kolektivnih ugovora, a novina će biti da će se u Federaciji BiH kolektivni ugovori potpisivati s poslodavcima.

U proteklim danima održan je i sastanak o pregovaranju na tripartitnom nivo, a direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić podsjetio je da se BiH potpisivanjem Konvenciju 144 preuzela je obavezu da uspostavi tripartitni dijalog na državnom nivou.

Fena

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Udruženje Privatnih predškolskih ustanova TK organizuje dječiji fes …

Melisine sedžade putuju u mnoge zemlje Evrope: Cijela priča započel …

Nastavak implementacije aktivnosti Socijalne kohezije infrastrukturaln …

Miralem Pjanić sletio u Moskvu sa šalom CSKA oko vrata, danas potpis …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

CLOSE
CLOSE