Kalesija 19°

Nije više inovativna kompanija: Google je korporacija opsjednuta Facebookom!

Bivši zaposlenik napao je Google optuživši kompaniju da više nije fokusirana na inovacije, već na oglašavanje i na ‘pobjedu nad Facebookom’.

Google se promijenio u posljednje vrijeme – to više nije kompanija fokusirana na tehnološke inovacije, već su postali opsjednuti oglašavanjem i željom za pobjedom nad Facebookom, objavio je na svom blogu James Whittaker koji je nakon tri godine otišao iz Googlea te razloge svog odlaska objavio na blogu.

Dodao je da Google sada samo želi imitirati uspjeh Facebooka te kako je Google u kojem je on na početku radio bio tehnološka kompanija koja je poticala inovativnost svojih zaposlenika i ohrabrivala ih na ‘poduzetničke pothvate’ unutar same kompanije.

Na Huffington Postu kažu da Whittaker sada radi u Microsoftu (možda je upravo zato tako napao Google) te je pohvalio dosadašnji rad Erica Schmidta koji je dugo vremena bio CEO ove kompanije, dok je kritikovao sve promjene koje su nastale nakon što je Larry Page prošle godine preuzeo njegovu poziciju, prenosi Dnevnik.hr.

Za vrijeme Erica Schmidta oglašavanje je uvijek bilo u pozadini, dok je Google bio ‘tvornica inovacija’, kompanija koja je ‘zapošljavala pametne ljude i poticala ih na inovacije’. Sa Larryjem Pagem došlo je do ‘korporativne intervencije’ nakon koje se sve oko ove kompanije vrti oko Googlea+, što je uticalo na sve Googleove servise, kao i na njihovu poznatu ‘internu kulturu poslovanja’.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da Googleovi (bivši) zaposlenici napadaju kompaniju – u oktobru prošle godine na svom Google+ profilu Googleovac Steve Yegge rekao je kako je njihova društvena mreža ‘najbolji primjer (Googleove) nesposobnosti razumijevanja platformi – počevši od šefova ove kompanije pa do zaposlenika na malim pozicijama’.

Iako je Yegge svoju objavu mislio podijeliti samo za zaposlenicima kompanije, slučajno je podijelio sa svima pa su mediji ubrzo prenijeli njegove riječi i napad na Google.

Inače, na South by Southwest konferenciji Vic Gundotra branio je Google+ za koji kaže da može poboljšati sve njihove servise i omogućiti ‘privatniju’ alternativu Facebooku. Ipak, uprkos tome šta Gundotra govori, Google+ ne bilježi dobre rezultate te je po posjećenosti, odnosno vremenu koje korisnici provode na njemu daleko iza svoje konkurencije.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nastavak implementacije aktivnosti Socijalne kohezije infrastrukturaln …

Miralem Pjanić sletio u Moskvu sa šalom CSKA oko vrata, danas potpis …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (25. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (25. 9. 2024.)

CLOSE
CLOSE