Kalesija 19°

Hoće li djeca u TK izgubiti školsku godinu?!

Ni dvije sedmice nakon štrajka i pregovora Sindikat obrazovanja i Vlada Tuzlanskog kantona nisu postigli dogovor kako bi se oko 80.000 učenika osnovnih i srednjih škola s područja kantona vratili u školske klupe. Po slovu zakona i pedagoškim standardima još ima vremena da do kraja juna bude nadoknađeno propušteno, ali uz uslov da štrajk u najkraćem vremenu bude prekinut.

Prosvjetni radnici u tokom cijelog procesa vode svoju borbu, i ne potežu pitanje smanjenja primanja članovima Vlade…
Još ne!

Đaci u školama na području Tuzlanskog kantona zbog vremenske nepogode nisu bili na nastavi sedmicu. Uslijedile su dvije sedmice štrajka prosvjetnih radnika, kojem se ne nazire kraj.
Školska godina trebala bi se bližiti kraju, a oni u drugom polugodištu jedva da su vidjeli školske klupe.
“Svaki naredni prekid nastave stvara određene poteškoće u realiziranju nastave, odnosno njenog kontinuiteta, stvara teškoće u prilagođavanju učenika procesu učenja, a stvara i u pogledu mentalnog zdravlja nastavnika, roditelja”, navodi stručni savjetnik u Pedagoškom zavodu TK-a Sead Jahić, prenosi FTV.

Roditelji gube strpljenje

Roditelji koji su najprije pružali podršku prosvjetnim radnicima kako bi riješili svoja egzistencijalna pitanja, u međuvremenu su izgubili strpljenje, ali i povjerenje i u njih i u Vladu.
“Mi ispred vijeća roditelja smo se već dogovorili sa sindikatom da održimo zajednički sastanak i siguran sam da ćemo i sljedeće sedmice pokušati da tražimo jedan sastanak s ministricom da utječemo da nađu zajedničke stavove”, kaže Izudin Šarić, član Vijeća roditelja škola TK-a.

Međutim, Vlada je danas, prihvatajući izvještaj svog pregovaračkog tima, zaključila pregovore sa sindikatima te najavila i neke nove mjere. “Poduzećemo odgovarajuće procedure u smislu preispitivanja zakonitosti organiziranja štrajka i pozivamo sve škole da krenu s nastavom od ponedjeljka”, kaže Sead Hasić, ministar za rad i socijalnu politiku, član Pregovaračkog tima.

I dok se svi bore za procente, procedure, najmanje je izgleda onih koji brinu o istinskoj dobrobiti učenika, jer propušteno moraju nadoknaditi kako bi završili školsku godinu, a vremena za to je sve manje.

Smanjiti primanja članovima Vlade TK?!

— Iako je Vlada TK u nekoliko navrta pokušala “odigrati na blef”, prosvjetni radnici, za razliku od protesta  drugih uposlenika na području TK, nisu nasjeli na priču i prijetnje (!) upućene od strane Vlade.
Prosvjetni radnici niti u jednom trenutku se nisu spuštali na taj nivo da predlože članovima Vlade smanjenje primanja, iako je i to jedna od “mjera štednje”.

Nažalost, najveće žrtve u cijelom procesu su učenici koji će izgubljene časove morati  nadoknaditi.

Kalesija Online će i dalje pratiti razvoj situacije, i eventualni kraj štrajka prosvjetnih radnika…

 

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nastavak implementacije aktivnosti Socijalne kohezije infrastrukturaln …

Miralem Pjanić sletio u Moskvu sa šalom CSKA oko vrata, danas potpis …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (25. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (25. 9. 2024.)

CLOSE
CLOSE