Kalesija 11°

Hoće li FBiH dobiti zakon o porodiljskom dopustu za muškarce: Očevi preuzimaju brigu za bebe?!

Nacrt novog federalnog zakona o radu, koji je nedavno upućen u dvomjesečnu javnu raspravu, predviđa da i očevi mogu koristiti dio porodiljskog dopusta, koji je do sada bio rezerviran isključivo za majke.

Pritisak okoline

Ukoliko Parlament FBiH usvoji ovaj zakon, majke koje se žele ranije vratiti na posao moći će, nakon 42 dana koje moraju obavezno provesti na porodiljskom bolovanju, brigu za novorođeno dijete povjeriti očevima. Vrijeme provedeno van radnog mjesta očevima će se, u tom slučaju, uračunavati kao porodiljski dopust.

Ovo je, inače, već ustaljena praksa u zemljama zapadne Evrope, ali i susjednim, gdje očevi, koji nerijetko imaju manje plaće od svojih supruga ostaju s djecom radeći kućne poslove, dok se žene vraćaju na posao. Istraživanja su pokazala da je u Hrvatskoj, gdje je takav zakon već na snazi, to pravo iskoristilo više od 300 očeva.

Iako je kod nas ovaj zakon tek u “povoju”, već je izazvao brojne kontroverze u bh. društvu.  Jedni ga odobravaju, smatrajući da će se njegovim usvajanjem i naša zemlja približiti evropskim standardima, dok drugi misle da otac u tom periodu ne može nadomjestiti majku.

Psiholog Jasminka Dizdarević smatra da postoji mogućnost da otac može preuzeti brigu o djetetu u ranoj fazi razvoja, ali da je, ipak, ako nije “nužda”, bolje da majka provede taj period s djetetom.

– Prije svega, treba istaknuti da svi očevi apsolutno ne mogu preuzeti tu odgovornost i to iz nekoliko razloga. Prvo, jer većina to ne želi, drugo, što se većina onih koji bi i htjeli ne osjeća sposobnom. Treći faktor je pritisak okoline, koja ne gleda blagonaklono na muškarce koji sjede u kućama s djecom, dok im žene rade – kaže Dizdarević.

Posebna veza

Prema njenim riječima, bliskost između oca i djeteta te majke i djeteta nije apsolutno ista u tom ranom uzrastu.

– Moj lični stav je da je do, otprilike, devetog mjeseca starosti djetetu neophodna majka, zbog posebne veze koja se u tom periodu stvara. Pri tome ne želim reći da očevi nemaju bliskost s djecom, ali to, jednostavno, nije isto u tom ranom periodu. U svakom slučaju, pozitivno je ako očevi žele preuzeti brigu o djetetu, ali vjerujem da bi barem prva tri mjeseca dijete trebalo konstantno biti uz majku – ističe Dizdarević.

Žive duže?

Prema istraživanju koje je provela Švedska agencija za razvoj, očevi koji koriste porodiljski dopust žive duže, jer dva mjeseca dopusta kad se dijete rodi, za čak 25 posto umanjuje im rizik za preranu smrt.

Ovo istraživanje bazirano je na zdravlju i navikama muškaraca u Švedskoj, prvoj zemlji koja je uvela plaćeni porodiljski dopust za muškarce. I stručnjaci kažu da ohrabljivanje muškaraca na porodiljskii dopust može smanjiti spolni jaz u dugovječnosti.

Prosječni životni vijek muškaraca, naime, pet do sedam godina je manji nego kod žena. Prema jednoj teoriji, muškarci koji su više bliski s djecom bolje se brinu i o svom vlastitom zdravlju, zdravije jedu, manje piju i puše, češće odlaze na ljekarske preglede i manje riskiraju u životu.

 Pucanj u prazno, odmah bi ga nazvali ‘papkom’

Predsjednik Udruženja “Otac” Amir Purivatra smatra da će, čak i ako ovaj zakon bude usvojen, to biti još samo jedan “pucanj u prazno”.

– Prije svega, mislim da, osim dojenja, ne postoji ništa što žena može uraditi, a da muškarac ne može. Uzevši u obzir da su relevantna istraživanja pokazala da svega 16 posto žena doji djecu nakon dva mjeseca starosti, mislim da očevi mogu bez ikakvih poteškoća poslije tog perioda, ako je potrebno, preuzeti brigu o njima. Problem je, međutim, što bi takav kod nas bio odmah okarakteriziran kao “papak”. Zbog toga mislim da to u BiH još dugo neće zaživjeti – kaže Purivatra.

 

Avaz

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Servisne informacije iz Živinica (25. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (25. 9. 2024.)

NiP Kalesija u Prnjavoru predstavio kandidata za načelnika i kandidat …

Uskoro 4. sezona mektebskog kviza “Ikre”

U Tuzli identificirana žrtva genocida počinjenog u Srebrenici 1995. …

CLOSE
CLOSE