Kalesija 10°

Sretan 8. mart: Jedina žena u Kalesiji na direktorskoj funkciji

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina konstantno od koje kakvih nevladinih organizacija mjesečno ili tromjesečno stižu izvještaji o ugroženosti žena u našoj državi. U politici iako na pojedinim listama ih bude i 30 posto, muškarci ipak u većem procentu zauzimaju ključne pozicije. Od nekoliko javnih (državnih) ustanova u Kalesiji samo na čelu jedne je žena. Riječ je o direktorici Osnove škole „Gornji Rainci“ Seni Musić.

Naime, Sena Musić je na funkciji direktorice Osnove škole Gornji Rainci sedam godina od kada je škola sasvim sigurno promijenila svoj vanjski ali i unutrašnji izgled.

„Od kako sam ja postala direktorica uspjeli smo realizirati niz projekata među kojima je i rješavanje problema mokrog čvora, te uređenje sale i ulaganje u mrežu centralnog grijanja“, istakla je direktorica Musić.

Vrijedi napomenuti da ova škola zahvaljujući sopstvenim projektima obezbjeđuje sebi tehničku te drugu opremu. Jedna nevladina organizacija je ovoj ustanovi darovala video nadzor, te klima uređaje za kancelarije i zbornicu. Na projektu BH Telecoma učenici ove škole su uspjeli dobiti pet računara, a Musićka ističe da sve računara što ima u školi tu su zahvaljujući projektima, a ne Ministarstvu obrazovanja TK.

Inače ova škola se može pohvaliti i dobrim odnosom između nastavnika koji sarađuju za dobrobit učenika i sve odluke su uvijek donesene jednoglasno. Dugi niz godina ova škola daje odlične matematičare, fizičare ali i sportiste. Azra Mešić i Rašid Omerović su prema riječima direktorice ovu školu svrstali u red najboljih u Federaciji BiH kada su njih dvoje zauzeli prvo i drugo mjesto na matematičkom takmičenju.

I u narednom periodu direktorica Musić najavljuje nove projekte koji će dobro doći učenicima Osnovne škole Gornji Rainci, ali i onima u područnoj školi u Meškovićima.

Ovo je samo jedan od primjera uspješne žene na direktorskoj funkciji. Ko zna možda uskoro budemo u Kalesiji birali i ženu načelnicu.

 

.
Ramo Abidović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

NiP Kalesija u Prnjavoru predstavio kandidata za načelnika i kandidat …

Uskoro 4. sezona mektebskog kviza “Ikre”

U Tuzli identificirana žrtva genocida počinjenog u Srebrenici 1995. …

Više od 300.000 KM za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada u Tu …

Na igralištima u Tuzli postavljene dvije komunikacijske table za osob …

CLOSE
CLOSE