Kalesija 13°

Najsigurniji web browser: Milion dolara onome ko ”hakuje” Google Chrome

Američka kompanija Google uvjerena je da ima najsigurniji web browser, čak su spremni da daju milion dolara onome ko uspije da ga ”sruši.


Hakeri su u poslednje tri godine u očaj su bacali kreatore web browsera ”Firefox”, ”Internet Explorer” i ”Safari”, pronalazili im propuste i ”hakovali” ih.

Ali, jedan web program je za njih ostao enigma – Google Chrome.

Zbog te činjenice, Google je ponudio milion dolara u obliku nagradnog fonda svim onima koji uspiju da ”hakuju” Chrome, na godišnjem hakerskom takmičenju ”Pwn2Own”, koje se održava iduće nedjelje u sklopu informatičke konvecnije ”CanSecWest” u kanadskom Vancouveru.

Svi oni koji pronađu ”bagove” u tom softveru i iskoriste ih za ”hakovanje” tog preglednika, Google nudi 60.000 dolara. Za hakerske uspjehe koji uključuju i bagove specifične za Chrome, (ali ne nužno samo Chrome), Google nudi 40.000 dolara.

Najmanje, odnosno 20.000 dolara, američka kompanija nudi hakerima koji pronađu ”bagove” u ”Windows-u”, ”Flash-u” ili hardverskim driverima, i uspiju da ih hakuju.

Google se na takav potez odlučio jer želi vidjeti šta najbolji svjetski hakeri mogu napraviti njihovom web pregledniku. naravno, takva saznanja dovode do poboljšanja softvera i spoznaje koliko je isti ranjiv na hakerske napade.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

NiP Kalesija u Prnjavoru predstavio kandidata za načelnika i kandidat …

Uskoro 4. sezona mektebskog kviza “Ikre”

U Tuzli identificirana žrtva genocida počinjenog u Srebrenici 1995. …

Više od 300.000 KM za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada u Tu …

Na igralištima u Tuzli postavljene dvije komunikacijske table za osob …

CLOSE
CLOSE