Kalesija 13°

SDU osudila Lagumdžijinu posjetu: Neprihvatljivo da se ministar vanjskih poslova BiH nalazi u zvaničnoj posjeti RS-u

Potpuno je neprihvatljivo da se, uoči obilježavanja 20 obljetnice od referenduma o nezavisnosti države BiH ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nalazi u zvaničnoj posjeti Republici Srpskoj, stav je SDUBiH.

Nadalje, SDUBiH smatra da je Lagumdžija, odbijajući da se kao ministar vanjskih poslova sastane s premijerom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, klasičnim diplomatskim skandalom počeo svoj mandat na ovoj funkciji.

Zvanična posjeta RS-u je čin koji je dao specifičnu težinu Dodikovoj doktrini da državnost BiH počiva na saglasnosti dva entiteta o njenom postojanju, a ne na referendumu o nezavisnosti, međunarodnom priznanju i hiljadugodišnjoj tradiciji njene državnosti koje ćemo proslaviti sutra, navedeno je u saopćenju.

Posjetom RS-u u funkciji ministra vanjskih poslova Lagumžija je, poručuju iz SDUBiH, uveo opasan presedan kojim država BiH ohrabruje nastojanja institucija RS-a da se ovaj entitet u javnosti prikazuje kao državu kroz priznavanje entitetskih vlasti kao ravnopravnog partnera u vođenju bilateralnih razgovora.

SDUBiH traži od Lagumdžije kao ministra vanjskih poslova BiH da se suzdrži od politiziranja i preuveličavanja vlastite funkcije i da izvršava isključivo odluke Predsjedništva, odnosno Vijeća ministara BiH koje se odnose na konkretne poteze u ostvarivanju vanjske politike BiH.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

NiP Kalesija u Prnjavoru predstavio kandidata za načelnika i kandidat …

Uskoro 4. sezona mektebskog kviza “Ikre”

U Tuzli identificirana žrtva genocida počinjenog u Srebrenici 1995. …

Više od 300.000 KM za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada u Tu …

Na igralištima u Tuzli postavljene dvije komunikacijske table za osob …

CLOSE
CLOSE