Kalesija 16°

Časno pali u ST. Gallenu: Nismo Brazil, al’ igramo k'o Brazil!

Nismo Brazil, ali igramo k'o Brazil. To su na svojoj koži večeras, ovdje u St. Gallenu, najbolje osjetili oni koji najviše znaju u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu – Brazilci. Naši fudbalski reprezentativci u prijateljskoj utakmici bili su i više nego dostojan protivnik velikom protivniku. Izgubili smo 1:2  nesretnim autogolom Saše Papca u sudijskom vremenu meča. Glavu gore Sale, glavu gore momci!

U prva četiri minuta meča nismo pošteno pipnuli loptu i uslijedio je šok. Alves je odigrao sa Mercela koji je razantno šutirao i pogodio donji lijevi ugao gola Asmira Begovića. Lopta se od stative odbila u našu mrežu.

Erupcija oduševljenja

No, nakon primljenog gola nismo pali, već zaigrali izvanredno, što mogu samo velike ekipe i veliki igrači. Igrao se 13. minut kada je velemajstor Edin Džeko oduzeo loptu Kariokama, te je dodao do Vedada Ibiševića. Naš drugi velemajstor iz „špica“  povukao je „desetak“ metara i odličnim udarcem sa vrha šesnaesterca poslao loptu tamo gdje joj je i mjesto – u lijevi ugao gola nemoćnog Julia Cesara. Oduševljenje, ma erupcija oduševljenja među 17.000 naših navijača na AFG Areni.
Sedam minuta kasnije Brazilci su u 100 postotnoj prilici. Leandro je izbjegao ofsajd zamku i izašao oči u oči sa Begovićem. Naš golman briljantno reagira. Odbio je loptu na koju je natrčao Hernanes, ali genije i bespoštedni borac Emir Spahić uklizava i blokira loptu u petercu. Spasio nas je kapiten u zadnji tren. Samo korner za Brazil poslije kojeg smo se rutinski odbranili.

Ako smo do tada bili ravnopravni ili malo lošiji na terenu, u posljednjih 25 minuta prvog poluvremena bili smo bolji od, ako ne najbolje, onda selekcije među najboljima na kugli zemaljskoj. U 22. minutu virtuoz Miralem Pjanić je iz kornera odigrao za prekaljenog znalca Zvjezdana Misimovića. Međutim, lopta nakon njegovog udarca odlazi preko gola naših protivnika.
Igralo se obostrano otvoreno i istinski smo pokazali zube najtrofejnijoj reprezentaciji planete koja je u 28. minutu mogla do gola, ali nije. Saša Papac je blokirao šut Hernanesa u gužvi u našem kaznenom prostoru. Do kraja prvog perioda igre na terenu je bio jedan tim – naša BiH!

Džeko je istrčao kontru u 33. minutu, pa šutirao. Nedovoljno precizno, preko gola. Naš najbolji igrač probio je desni bok dva minuta kasnije. Napadač Cityja odigrao je prizemni pas, Ibiševičć propustio loptu na koju je natrčao Misimović. Pucao je, no lopta za malo nije pogodila gol. I u posljednjim trenucima prvog poluvremena zaprijetilo smo našom perfektnom igrom totalno iznenađenim Brazilcima, na terenu, tribinama i novinarskim ložama. Pjanić je u trku šutirao sa 15 metara od gola „žutih“. Ipak, Julio Cesar krajnjim naporom je odbranio.

Nesreća

I prvom periodu drugog poluvremena Karioke su bile podređene na travnjaku. Pjanić i Džeko su se malo spetljali u izglednoj situaciji, ovaj drugi uputio šut. Lopta se na putu ka golu na našu nesreću odbila od jednog Brazilca u korner. Tri minuta poslije Ibišević je zaprijetio. Lopta se odbija do Misimovića. Njegov pokušaj iz okreta završio je iznad gola, pa je propala još jedna 100 postotna prilika za BiH.

Od 65. minuta osjetio se mali pad u igri bh. tima, te Brazilci imaju šanse u 67. minutu (Hernanes glavom pored gola) i 72. kada je Marcelo šutirao u dobro postavljenog Begovića. U 74. minutu bili smo pred svršenim činom. Neymar je istrčao kontru, ali Begović opet bravurozno intervenira.
U 88. minutu mogli smo i do pobjede. Džeko je promiješao njihovu zadnju liniju. Nažalost, šutirao iznad gola.

A, onda nesreća. Hulk je prošao po lijevom boku, prizemno centrirao, lopta pogađa Papca i završava u našoj mreži. Ipak, naši igrači ispraćeni su aplauzom od navijača. I zaslužili su ga…



Brazil – Bosna i Hercegovina 2:1

Strijelci: 1:0 Marcelo (4), 1:1 Ibišević (13), 2:1 Papac (90 – autogol). Stadion AFG Arena u St. Gallenu (Švicarska). Gledalaca: 17.500. Sudija: Sascha Kever (Švicarska).


BRAZIL
: Julio Cesar, Alves, David Luiz, Thiago Silva, Sandro (od 57. minuta Elias), Marcelo, Hernanes (od 67. Hulk), Fernandinho, Leandro (od 82. Lucas), Ronaldinho (od 62. Ganso), Neymar (od 90. Jonas). Selektor: Mano Menezes.
BOSNA I HERECGOVINA: Begović, Jahić, Spahić, Pandža, Papac, Rahimić, Medunjanin (od 78. Zahirović), Pjanić (od 81. Maletić), Misimović (od 89. Ibričić), Džeko, Ibišević (od 78. Salihović). Selektor: Safet Sušić.

 

scsport.ba

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Uskoro 4. sezona mektebskog kviza “Ikre”

U Tuzli identificirana žrtva genocida počinjenog u Srebrenici 1995. …

Više od 300.000 KM za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada u Tu …

Na igralištima u Tuzli postavljene dvije komunikacijske table za osob …

Odlična uvertira za Premijer ligu: Odbojkaši “Bosne” osv …

CLOSE
CLOSE