Kalesija 11°

Tanja Fajon: BiH prijeti privremena suspenzija bezviznog režima

Broj azilanata iz BiH u zemljama EU u posljednje tri sedmice prošle godine povećao se za 97 posto, te u EU vode razgovore u vezi sa privremenom suspenzijom bezviznog režima, upozorila je izvjestilac za viznu liberalizaciju Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Pozivajući se na posljednje dostupne podatke Evropske agencije za kontrolu spoljnih granica, Fajonova je upozorila da u posljednje vrijeme nekoliko zemalja članica EU “poteže” pitanje suspenzije viznog režima, pišu “Nezavisne novine”.

“Trenutno raspravljamo o uvođenju mehanizma za privremenu suspenziju viznog režima. Potrebne su nam pozitivne vijesti iz regiona da bismo na kraju te debate izašli sa pozitivnim stavom da BiH i bilo kojoj drugoj zemlji u regionu više nikada ne uvedemo vize”, navela je Fajonova.

Šef monitoring tima za viznu liberalizaciju i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić rekao je da je jedini zabrinjavajući trend porasta azilanata u Švedskoj, dok je u ostalim zemljama situacija bolja, dodavši da je sa imigracionim vlastima te zemlje dogovorio mehanizme komunikacije, kako bi bio suzbijen zabrinjavajući broj azilanata.

On je naveo da je u protekloj godini bio 981 tražilac azila iz BiH u Švedskoj, uglavnom romske nacionalnosti iz bijeljinske, zeničke, sarajevske i zavidovićke regije.

Srna

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Uz prisustvo velikog broja mještana u Vukovijama Donjim održan predi …

Enis u Mostaru: Naše mjesto kakvo nema ni Kalifornija

Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli počinje trećeg oktobra

Izvještaj sa utakmica u kantonalnim ligama

Muškarac iz Tojšića počinio samoubistvo vješanjem

CLOSE
CLOSE