Kalesija 11°

Hoće li biti redukcija električne energije?

U Tuzlanskom kantonu za sada nema prekida u napajanju strujom. Led koji se hvata po dalekovodima uobičajeno može da izazove probleme tako da do prekida napajanja u pojedinim područjima može doći zbog kvarova na prenosnoj mreži. Sve zavisi i od isporuke uglja u termoelektrane i savjesti građana da bez velike potrebe ne koriste dodatno struju. Hidrologija u čitavom regionu je slaba zbog leda na rijekama.
– U BiH sa sigurnošću ne može se govoriti da li će doći do redukcije struje. Sve zavisi koliko će trajati ovo hladno vrijeme. Kvarovi u proizvodnim objektima mogli bi biti razlog za redukovanu isporuku struje. Situacija je ozbiljna. I građani treba više da štede, navodi Mirza Kušljučić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Profesor Kušljugić je mišljenja da se ovakvi događaji mogu ponoviti i narednih godina. Problem kaže, otežava kombinacija lošeg vremena, hidrologije, malih rezervi uglja na depoima i otežanog istovara uglja u termoelektrane.

 

– Trenutno stanje je da se sve zavisi od isporuka uglja termolektranama. Koliko sam ja informisan imaju pogonsku spremnost čak i blokove rezerve da ih uključe u pogon i to nije problem, ali je problem kako dostaviti uglj. Problem je i ukoliko potraje duže hladno vrijeme, odnosno na koji način će rudari moći da snabdiju termoelektrane ugljem potrebnim za proizvodnu.
Hidrologija u čitavom regionu je slaba i ne treba očekivati da će biti bolja, dok se snijeg ne otopi, navodi Kušljugić. Tada možemo očekivati klizišta, ali i probleme sa prenosnom mrežom.

 

RTVTK

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Uz prisustvo velikog broja mještana u Vukovijama Donjim održan predi …

Enis u Mostaru: Naše mjesto kakvo nema ni Kalifornija

Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli počinje trećeg oktobra

Izvještaj sa utakmica u kantonalnim ligama

Muškarac iz Tojšića počinio samoubistvo vješanjem

CLOSE
CLOSE