Kalesija 26°

Nova esencijalna lista od 140 lijekova

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o Listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Lista lijekova, koja je sastavni dio Odluke, sačinjena je prema inernacionalnim nezaštićenim nazivima lijeka, odnosno, generičkim nazivima, i pored naziva sadrži i cijene lijekova.

Listu čine A lista lijekova, čiju cjelokupnu cijenu snosi Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, odnosno lijekovi za koje nije moguće utvrđivati učešće osiguranika u nabavci lijeka i B lista lijekova, a to su lijekovi sa učešćem Zavoda u procentualnom iznosu određenom odlukom Vlade Kantona saglasno finansijskim mogućnostima kantona.

˝Osnovna namjera donošenja Odluke o listi esencijalnih lijekova jeste da se stanovništvu osigura jednaka dostupnost djelotvornih, sigurnih, kvalitetnih i isplativih lijekova. A lista je obavezna za sve kantone, dok je B lista se sačinjava u skladu sa finansijskom situacijom˝, kazala je ministrica zdravstva TK prof.dr. Nada Pavlović – Čalić.

Komisija koja je sačinila listu lijekova, procijenila je da bi za ovu namjenu bilo neophodno oko 32,5 miliona KM, a to je suma koju je, prema riječima ministrice, Ministarstvo u mogućnosti da izdvoji pod uslovom da uplaćivanje doprinosa zdravstvenog osiguranja u ovoj godini bude na nivou prošlogodišnjeg. A lista sadrži 140 generičkih naziva, dok B lista sadrži tri jako skupa lijeka koja su predviđena za liječenje teških i rijetkih oblika dječijih bolesti. Riječ je o lijekovima za diabetes insipidus, dok su druga dva za refrakterne epilepsije. Lijekovi sa B liste bi trebali pomoći djeci sa područja TK koja boluju od ovih teških bolesti, a ima ih ukupno 16. Ministrica je naglasila da u skladu sa finansijskim mogućnostima postoji opcija proširivanja i jedne i druge liste lijekova. Sada je na Komisiji da donese pozitivnu listu koju će u konačnici usvojiti Vlada TK. Očekuje se da će to biti u skorije vrijeme.

TIP.ba

 

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Enis u Mostaru: Naše mjesto kakvo nema ni Kalifornija

Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli počinje trećeg oktobra

Izvještaj sa utakmica u kantonalnim ligama

Muškarac iz Tojšića počinio samoubistvo vješanjem

Iza atletičarke Amne Musić još jedan uspješan vikend

CLOSE
CLOSE